Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tontić je rođen 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Najpre radi u Redakciji za kulturu Televizije Sarajevo, a potom postaje urednik za književnost u izdavačkoj kući „Svjetlostˮ u kojoj osamdesetih godina uređuje časopis „Životˮ. Iz ratom zahvaćenog Sarajeva odlazi za Nemačku, gde u egzilu ostaje od 1993. do 2001. godine. Nakon povratka u Sarajevo, živi kao profesionalni književnik. Od 2014. godine stanovnik je Novog Sada.

Opširnije: Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Gradska biblioteka u Čačku

DISOV KONKURS POVODOM 58. DISOVOG PROLEĆA

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u dve kategorije – poezija ili kraći prozni sastav (do jedne kucane strane). Tema je slobodna.

Pravo učešća imaju učenici osnovnih škola na području Moravičkog okruga.

Literarne radove žiri vrednuje posebno za poeziju, a posebno za prozu.

Tri najuspešnija rada iz svake oblasti, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena i objavljena u časopisu „Disovo proleće”. Rezultati konkursa biće poznati do 24. maja 2021. godine.

Rukopise u tri primerka dostaviti najkasnije do 20. aprila 2021. godine na adresu: Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis”, Sinđelićeva 24, 32000 Čačak. Radovi se mogu slati poštom ili doneti pojedinačno u Biblioteku, a mogu ih dostaviti predmetni nastavnici.

Čačak, 4. marta 2021.

Predsednik Odbora Disovog proleća
Dejan Aleksić

Opširnije: Raspisani konkursi za 58. Disovo proleće

Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce

Čitaonica za osnovce

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ na početku 2021. godine uvodi novu uslugu i otvaranjem čitaonice za osnovce proširuje ponudu Odeljenja za decu i mlade. Čitaonica će biti otvorena 27. januara, na praznik Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, čime se simbolično naglašava uloga Biblioteke u stalnoj podršci obrazovanju učenika.

Opširnije: Biblioteka otvara čitaonicu za osnovce

Sa knjigom bez distance

Sa knjigom bez distance

Jedno od najlepših radnih mesta na svetu je biblioteka (ne)skromno kažu bibliotekari. Na policima su složeni vekovi prošlosti i predskazivači budućnosti, na njima se nalazi blago pretočeno u reči. Gotovo da nema oblasti ljudskog života koja se nije udobno smestila na neku od stranica publikacija koju svakoga trenutka može prelistati bilo koji korisnik. Ljudsko znanje i iskustvo je utisnuto u knjigama kao neprocenjivo svedočanstvo koje potvrđuje da se možda baš i najbolji recepti za život, ljubav i prijateljstvo nalaze u njima. Prošlogodišnja i ovogodišnja zdravstvena situacija je pokazala da je jedna od najboljih preventivnih mera očuvanje duhovne i mentalne stabilnosti, a lek za dušu njeno veličanstvo – knjiga.

Opširnije: Sa knjigom bez distance

Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

PROGRAM ZA OKTOBAR 2020.

 

Četvrtak, 1. oktobar u 18 časova
BOROVNICA
Promocija monografije o tehnologiji gajenja, zaštite i prerade borovnice
Učestvuju: dr Aleksandar Leposavić, dr Darko Jevremović, dr Zoran Keserović, dr Tatjana Vujović, dr Tanja Vasić, dr Branko Popović, moderator Tijana Bežanić
Mala sala


Petak, 2. oktobar u 19 časova
DVADESET GODINA ZUJANjA PČELICE
Otvaranje izložbe ilustracija Mijata Mijatovića iz izdavačkog opusa „Pčeliceˮ
Učestvuju: Bojana Jovanović, Mijat Mijatović, Goran Marković, dr Bogdan Trifunović, Tanja Vuković, učenici Muzičke škole
Galerija Biblioteke

Opširnije: Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

Paketi puni novih knjiga

Paketi knjiga za biblioteku u Čačku

Paketi puni novih knjiga domaćih izdavača uveliko stižu u Gradsku biblioteku Čačak. Kroz otkup Ministarstva kulture za 2019. godinu nabavljeno je oko 2000 publikacija u vrednosti preko milion dinara.

Nabavka je žanrovski raznovrsna i namenjena svim kategorijama i uzrastima – od knjiga za decu pa do naslova za odrasle čitaoce. Aktuelna dela srpske poezije i proze obogatiće police Biblioteke, ali i popularni trileri i romansirane biografije, porodične sage i avanturistički romani svetski poznatih pisaca.

Opširnije: Paketi puni novih knjiga

Zavrseno 57. Disovo proleće

Rajko Petrov Nogo

Završna svečanost 57. Disovog proleća održana je u petak, 26. juna u Gradskoj biblioteci u Čačku.

Sadržajnom večernjem programu prethodio je najznačajniji trenutak – uručenje Disove nagrade ovogodišnjem dobitniku, pesniku Rajku Petrovu Nogu. Nakon polaganja venca ispred biste čije ime nosi priznanje, ovogodišnji laureat je posetio Biblioteku, izrazio zahvalnost što je i njegovo ime upisano u red onih koji su disovski odani pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu.

Uvod u završnicu svečanosti bila je izložba „Pogled kroz Nedremano Oko”, autora Dušice Brković, posvećena pesniku Nogu oko čijeg se pesništva, od početka pa do najnovijih knjiga veje pramen Disove utopljene duše.

Opširnije: Zavrseno 57. Disovo proleće