Virtuelna tura 360°

 

Virtual tour 360°

 

GRAD ČAČAK - virtuelna tura 360° VR

Povodom dana grada Čačka, Informativni portal ČAČAK UŽIVO je izradio virtuelnu turu po našem lepom i voljenom gradu, koja vam u ove hladne zimske dane može omogućiti da razgledate grad Čačak iz toplog doma veoma lako putem mobilnog telefona, tableta ili računara.
 
Virtuelna tura je i dalje u fazi nadogradnje i unapređenja, tako da ima još puno posla da se uradi, ali zbog vremenskih uslova čekamo lepše i vedrije dane kako bi napravili još lepih panoramskih snimaka u 360° našeg grada.
 
Ceo projekat virtuelne ture je urađen o trošku Informativnog portala ČAČAK UŽIVO, a u cilju bolje promocije našeg grada Čačka.
 
Kompanija Google koja ima najobuhvatniju svetsku mapu gradova u 360° nije Čačak uzeo kao grad od interesa za mapiranje, pa je Informativni portal Čačak uživo uzeo stvar u svoje ruke i sve fotografije u 360° koje su uslikane u letnjem periodu po našem gradu su prosleđene Google kompaniji koja ih je implementirala u svoje mape, tako da se vidimo i preko Google mapa, tj. Street View i Google Earth.
 
U ovo teško doba velike pandemije prouzrokovane COVID-19 virusom, gde se celo čovečanstvo susreće sa velikim i teškim izazovima u borbi protiv ovog virusa, nismo imali prilike da tražimo novac od Grada Čačka, kao ni od Turističke organizacije Čačak ili od nekih drugih vidova sponzorstva koje bi pokrile troškove izrade virtuelne ture jer je naravno normalno da su ljudski životi najveći prioritet i da svi što lakše i mudro prebrodimo ovu pandemiju, tako da smo se odlučili da krenemo u izradu panoramskih fotografija dok je još bilo lepo i vedro vreme u letnjem periodu, a da kada dođe pravo vreme krenemo u komercijalizaciju virtuelne ture gde će ugostiteljski objekti, restorani, hoteli, hosteli, auto kuće imati mogućnost da se u 360° implementiraju u virtuelnu turu kao i mogućnost pojavljivanja logotipa sponzora na početku pokretanja virtuelne ture.
 
Muzika "Čačak moj grad" koja u pozadini muzički prati virtuelnu turu je na poklon dobijena od našeg sugrađanina Bore Đorđevića koji je glavni vokal i tekstopisac rok grupe Riblja čorba.
 
Virtuelna tura grada Čačka je urađena u punom kvalitetu prikazivanja, gde program virtuelizacije zahteva od korisnika posedovanje novije generacije mobilnih telefona i računare prosečne konfiguracije za pregledanje virtuelne ture.
 
Želeli bi smo da napomenemo sve korisnike koji virtuelnu turu grada Čačka učitavaju putem mobilnih telefona da na početku učitavanja virtuelne ture, dozvole žiroskopski senzor kako bi prilikom pomeranja telefona u prostoru doživeli pun maksimum pregledanja gde se sa pomeranjem i rotiranjem telefona u prostoru menja i ugao gledanja virtuelne ture.
 
Takođe treba znati da je virtuelna tura veoma memorijski teška, pa oni korisnici kojima telekomunikacioni operater meri protok podataka po kilobajtima i megabajtima bi valjalo da se konektuju na neki WiFi ruter gde je neograničen protok podataka i izbegnu da im virtuelna tura zbog svoje složenosti proguta veliku količinu internet podataka. Ovo se ne odnosi na one korisnike koji imaju flate rate internet paket gde se ne meri količina podataka u kilobajtima i megabajtima preko interneta.
 
Sa poštovanjem,
PREDRAG BOJIĆ, glavni urednik informativnog portala ČAČAK UŽIVO
 
ČAČAK UŽIVO - logo

Predrag Bojić