NA SNAZI VANREDNE VETERINARSКO - SANITARNE MERE

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izdalo je nadležnim službama nalog za sprovođenje vanrednih veterinarsko sanitarnih mera zaštite, pre svega za uklanjanje uginulih životinja i dezinfekciju, kako bi se izbegle opasne posledice, izjavila je za agenciju Tanjug, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

„Uspostavljena je koordinacija i lanac komandovanja preko Uprave za veterinu i regionalnih kancelarija veterinarskih inspekcija u 25 okruga“, izjavila je ministar Bogosavljević Bošković.

Ukupno dvanaest veterinarskih specijalističkih instituta formirali su timove za brzu reakciju i više od 300 ovlašćenih veterinarskih stanica osposobljeno je i spremno za pružanje veterinarskih usluga. Na sakupljanju leševa životinja, angažovano je 17 kamiona kafilerija iz Sombora, Inđije i Ćuprije. Prerada uginulih životinja obavlja se u kafilerijama u Somboru i Ćupriji.

„Napravljen je detaljan plan čišćenja i dezinfekcije u poplavljenim područjima za period nakon povlačenja vode. U pripravnosti su četiri krizna centra veterinarskih instituta u Nišu, Кraljevu, Beogradu i Novom Sadu“, istakla je Bogosavljević Bošković dodavši da je uspostavljena saradnja sa Veterinarskom službom Vojske Srbije i da se sada zajednički radi na pripremama za nastupajuću dezinfekciju, kako bi se sprečile još veće štetne posledice „koje bi u ovom slučaju mogle biti i katastrofalne“.

Ministar Bogosavljević Bošković navela je i to da se radi danonoćno, da su sve službe na terenu, da informacije stižu iz časa u čas i da Ministarstvo čini sve što je u njegovoj moći da ublaži posledice.