Vanredno stanje COVID-2019 - Vlada Republike Srbije (info)

 

U Srbiji od posledica koronavirusa umrlo još sedam osoba
Beograd, 5. april 2020.

Vlada Republike Srbije

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija da su u poslednja 24 sata u našoj zemlji registrovana 284 nova slučaja zaraze koronavirusom, pri čemu je preminulo još sedam osoba, čija je prosečna starost 64,2 godine.

Kon je rekao da je do sada registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID-19, a da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 959 osoba, od kojih je 284 pozitivno, kao i da se broj smrtnih slučajeva povećao na ukupno 51.

U našoj zemlji su 1.082 pacijenta hospitalizovana, od kojih je 98 na respiratoru, istakao je on i dodao da se na Sajmu trenutno nalazi 88 pacijenata.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja, a od sedmoro preminulih u poslednja 24 časa pet osoba je muškog, a dve ženskog pola.

Kon je ocenio da brojke nesumnjivo ukazuju na to da se nalazimo u uzletu epidemije koronavirusa i njegovom ubrzanom prenošenju i da zbog toga treba što čvršće da se pridržavamo mera i što više smanjujemo socijalne kontakte.

Uzlet epidemije je bio očekivan, i mi nemamo drugi izlaz nego da se još više pridržavamo mera, rekao je on i najavio da će biti nastavljeno testiranje, kao i da će primarna zdravstvena zaštita od danas, kada je reč o Beogradu, preuzeti težište borbe, pri čemu će se većina onih sa lakšom infekcijom testirati u tim "kovid ambulantama".

Izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa
Beograd, 5. april 2020.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će tokom vanrednog stanja, po ovlašćenju predsednice Vlade Ane Brnabić, u saradnji sa MUP-om kontrolisati i vršiti izdavanje dozvola za kretanje u vreme policijskog časa.

Potrebno je da se građani kojima je neophodna dozvola za kretanje u vreme policijskog časa zahtevom obrate lokalnoj samoupravi i dostave dokumenta koja potvrđuju razlog za izdavanje ove dozvole.

Jedinica lokalne samouprave je dužna da nakon provere dostavlja zahteve Ministarstvu za rad koje će ih, nakon provere, dostavljati Ministarstvu unutrašnjih poslova radi izdavanja dozvole.

Jedinice lokalne samouprave su u obavezi da formalno podnesu obrazložene zahteve za obradu i navedu ako postoji sudska presuda.

Na ovaj način će jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa drugim organima lokalne samouprave i udruženjima građana registrovanim na njihovim teritorijama, pribaviti i dostaviti u Ministarstvo za rad podatke o osobama koje pružaju usluge pomoći u kući (usluga socijalne zaštite, ali i direktno ugovorena pomoć između dve osobe) i usluga socijalne zaštite personalni asistent.

Takođe, jedinice lokalne samouprave, u saradnji sa centrima za socijalni rad sa iste teritorije, u obavezi su da, u slučaju prijema zahteva, obrade i podatke o roditeljima koji konačnom sudskom presudom regulišu viđenje deteta (preuzimanje i vraćanje deteta od jednog roditelja) u smislu da im treba dozvola da dete preuzme i/ili vrate u terminu određenom sudskom presudom, a u vreme policijskog časa.

Gradonačelnici, odnosno predsednici opština, odgovorni su za opravdanost potrebe za uslugom, odnosno dozvole za kretanje roditelju koji preuzima i/ili vraća dete u vreme policijskog časa i istinitost dostavljenih podataka, navodi se u saopštenju.

 

U Srbiji još 148 zaraženih koronavirusom
Beograd, 4. april 2020.

Vlada Republike Srbije

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović saopštio je da je u Srbiji do 15 časova registrovano ukupno 1.624 slučaja COVID–19, što je 148 više nego juče, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još pet lica.

Stevanović je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 645 osoba, od kojih je 148 pozitivno.

On je naveo da je hospitalizovano ukupno 1.046 pacijenata, od toga njih 69 je smešteno na Sajmu, dok je na respiratoru ukupno 89 pacijenata.

Prema njegovim rečima, ukupno je testirana 6.401 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Preminulo je pet osoba  muškog pola, čime se broj smrtnih slučajeva popeo na ukupno 44.  Prosek njihovih godina je 63,2 i svi oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu bolesti, rekao je Stevanović.

On je naveo da se u Novom Pazaru pojavilo novo žarište, zbog čega je u taj grad  upućen određen broj respiratora i tim  lekara, a takođe  se aktivno radi na tome da se u potpunosti osposobi bolnica.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku, gde god bude bilo potrebe, prebacivaće se kadar i pacijenti, u zavisnosti od toga šta je najbolje za same pacijente.

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović naglasila je da je epidemiološka situacija u staračkim domovima pod kontrolom.

Jovanović je ukazala na to da je reč o vrlo važnim ustanovama, koje pripadaju sektoru za rad i socijalnu zaštitu, a pružaju zdravstvenu pomoć.

Nega korisnika tih smeštaja je od velikog značaja i u najvećem procentu je zdravstvena. Uključeni smo u praćenje epidemiološke situacije, a na snazi su preporučene mere. Sve što je trebalo pružiti je preduzeto, istakla je direktorka Instituta.

Ona je napomenula da sve ustanove koje pružaju zdravstvenu zaštitu moraju da primene mere koje su predviđene za takve situacije.

Jovanović je naglasila da se u staračkim domovima ne odstupa ni od kakvih mera, pa se, s obzirom na to da se radi o kolektivnom smeštaju, primenjuje i izolacija, odnosno izoluju se pozitivni na koronavirus.

Ona je navela da je u Ćupriji, koja je jedno od žarišta virusa, približno 50 zaraženih, među njima je mnogo onih sa lakšom kliničkom slikom, pri čemu je prosečna zastupljenost slučaja u tom gradu, u odnosu na celu Srbiju, oko pet odsto.

Jovanović je objasnila da se u Ćupriji, pre svega u zdravstvenim ustanovama, sprovode predviđene mere, a pacijenti se usmeravaju ka regionalnim centrima.

Direktorka Instituta za zaštitu javnog zdravlja „Dr Milan Jovanović Batut“ je istakla da se sada primenjuju i mere pojačane dijagnostike i testiranja, kao i istraživanja kontakata, zbog mogućnosti širenja.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković preneo je da su u toj pokrajini u poslednja 24 časa pozitivno testirana 22 lica.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leče 84 pacijenta, pri čemu je pet na respiratoru, dodao je Gojković.

On je naveo da među migrantima koji se nalaze na teritoriji Srbije nema pozitivno testiranih na koronavirus, ukazavši na to da u objektima u kojima se oni nalaze postoje lekari, kao i da se testiraju ona lica koja imaju simptome.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je migrantski kamp obezbeđen i da nema nekontrolisanih izlazaka, verovatnoća prenosa infekcije je mala.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakao da u Srbiji ima izlečenih od koronavirusa, ali da je još uvek reč o malom broju, jer proces izlečenja traje dugo, dodavši da su svi izlečeni imali lakšu kliničku sliku.

On je objasnio da je obolelima sa lakšom slikom potrebno od sedam do 14 dana, "srednje" obolelima od dve do četiri nedelje, dok kod najtežih slučajeva terapija traje i do osam nedelja.

Stevanović je ukazao na to da obustava kretanja ne znači da oni sa lakšim simptomima treba da sede kod kuće, već svakako da se jave lekaru i dodao da se u takvim slučajevima kretanje ne ograničava u bilo koje doba dana i noći.

 

Usluga eVrtić dostupna u više od 60 gradova i opština
Beograd, 4. april 2020.

eVrtić

 

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je usluga elektronske prijave dece u predškolske ustanove – eVrtić trenutno aktivna u više od 60 gradova i opština.

Usluga je dostupna na portalu eUprava svim registrovanim korisnicima i prilikom njenog korišćenja automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i evidencije prebivališta, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju nijedan dokument prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Republike Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom se dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu.

Preporuka Kancelarije za IT i eUpravu svim predškolskim ustanovama, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, jeste da se roditeljima omogući da elektronskim putem dostave ovu dokumentaciju.

Uslugu eVrtić na portalu eUprava je prvi omogućio Grad Beograd 2016. godine.

Prošle godine eVrtić su koristili roditelji u 17 gradova i opština širom Srbije, a od ove godine sve lokalne samouprave pružaju ovu elektronsku uslugu.

U ovom trenutku usluga eVrtić dostupna je u sledećim gradovima i opštinama do 15. maja.

 

Usluga eVrtić je dostupna u sledećim gradovima i opštinama do 15. maja 2020. godine:

Mesto

Naziv predškolske ustanove

Konkurs

Ada

 Čika Jova Zmaj

maj

Aleksandrovac

 Naša radost

maj

Aleksinac

 Lane

06. mart

Alibunar

 Poletarac

maj

Apatin

 Pčelica

21. april

Aranđelovac

 Duga

20. april

Arilje

 Dečji Vrtić Arilje

maj

Babušnica

 Dečja radost

01. april

Bajina Bašta

 Neven

maj

Batočina

 Poletarac

15. april

Bač

 Kolibri

maj

Bačka Palanka

 Mladost

09. mart

Bačka Topola

 Bambi

15. april

Bački Petrovac

 Včielka

maj

Bela Palanka

 Dragica Lalović

maj

Bela Crkva

 Anđelka Đurić

09. mart

Bečej

 Labud Pejović

30. mart

Blace

 Naša radost

09. mart

Bogatić

 Slava Ković Bogatić

maj

Bojnik

 Đuka Dinić

maj

Boljevac

 Naša radost

09. mart

Bor

 Bambi

09. mart

Bosilegrad

 Dečja radost

09. mart

Brus

 Pahuljice

01. april

Valjevo - grad

 Milica Nožica

privremeno nedostupna

Varvarin

 Naša radost

21. april

Velika Plana

 Dečje carstvo

01. april

Veliko Gradište

 Majski cvet

01. april

Vladimirci

 Suncokreti

10. mart

Vladičin Han

 Pčelica

10. mart

Vlasotince

 Milka Dimanić

10. mart

Vranje

 Naše dete

maj

Vrbas

 Boško Buha

01. april

Vrnjačka Banja

 Radost

maj

Gadžin Han

 Prva radost

10. mart

Golubac

 Lasta

maj

Gornji Milanovac

 Sunce

maj

Despotovac

 Rada Miljković

10. mart

Dimitrovgrad

 8. septembar

23. mart

Doljevac

 Lane

10. mart

Žabari

 Moravski cvet

15. april

Žagubica

 Poletarac

01. april

Žitište

 Desanka Maksimović

15. april

Žitorađa

 Prva radost

01. april

Zaječar - grad

 Đulići

10. mart

Ivanjica

 Bajka Ivanjica

maj

Kanjiža

 Naši biseri

maj

Kladovo

 Neven

15. april

Knić

 Cvetić

10. mart

Knjaževac

 Bajka

01. april

Kovačica

 Kolibri

maj

Kovin

 Naša radost

maj

Kosjerić

 Olga Grbić

jun

Koceljeva

 Poletarac

21. april

Kraljevo - grad

 Olga Jovičić-Rita

06. april

Krupanj

 Naša radost

maj

Kula

 Bambi

maj

Kuršumlija

 Sunce

maj

Kučevo

 Lane

20. april

Lajkovac

 Leptirić

jun

Lapovo

 Naša mladost

maj

Leskovac - grad

 Vukica Mitrović

maj

Loznica - grad

 Bambi

21. april

Lučani

 Naša radost

maj

Ljig

 Kaja

01. april

Ljubovija

 Poletarac

maj

Majdanpek

 Marija Munćan

01. april

Mali Zvornik

 Crvenkapa

maj

Mali Iđoš

 Petar Pan

21. april

Malo Crniće

 14. oktobar

01. april

Medveđa

 Mladost

10. mart

Merošina

 Poletarac

10. mart

Mionica

 Neven

maj

Negotin

 Pčelica

maj

Niš - Medijana

 Pčelica

06. mart

Nova Varoš

 Paša i Nataša

01. april

Novi Bečej

 Pava Sudarski

01. april

Novi Kneževac

 Srećno dete

maj

Novi Pazar - grad

 Mladost

15. april

Opovo

 Bambi

01. april

Osečina

 Lane

maj

Odžaci

 Poletarac

maj

Pančevo - grad

 Dečija radost

01. april

Paraćin

 Bambi

10. mart

Petrovac na Mlavi

 Galeb

01. april

Pećinci

 Vlada Obradović Kameni

01. april

Pirot

 Čika Jova Zmaj

01. april

Plandište

 Srećno detinjstvo

11. mart

Požarevac

 Ljubica Vrebalov

01. april

Požega

 Olga Jovičić-Rita

maj

Priboj

 Neven

11. mart

Prijepolje

 Miša Cvijović

01. april

Prokuplje

 Neven

maj

Ražanj

 Leptirići

11. mart

Rača

 Naša radost

01. april

Raška

 Veselo Detinjstvo

09. mart

Ruma

 Poletarac

01. april

Svrljig

 Poletarac

15. april

Senta

 Snežana

maj

Sečanj

 Poletarac

maj

Sjenica

 Maslačak

01. april

Smederevska Palanka

 Čika Jova Zmaj

16. mart

Sokobanja

 Bucko

11. mart

Srbobran

 Radost

maj

Stara Pazova

 Poletarac

06. april

Stara Pazova

 Radost

06. april

Subotica - grad

 Naša radost

maj

Surdulica

 Naša radost

11. mart

Temerin

 Veljko Vlahović

maj

Titel

 Plavi čuperak

01. april

Topola

 Sofija Ristić

15. april

Trgovište

 Poletarac

11. mart

Trstenik

 Biseri

01. april

Tutin

 Habiba Stočević

01. april

Ćićevac

 Čarolija

11. mart

Ćuprija

 Dečija radost

maj

Ub

 Ub

01. april

Užice - grad

 Užice

30. mart

Crna Trava

 Mladost

maj

Čajetina

 Radost

11. mart

Čačak - grad

 Radost

02. april

Čačak - grad

 Moje detinjstvo

02. april

Čoka

 Radost

21. april

Šid

 Jelica Stanivuković Šilja

21. april

Kragujevac

 Đurđevdan

09. mart

Svilajnac

 Dečja radost

11. mart

Kruševac

 Nata Veljković

23. mart

Lebane

 Dečja radost

23. mart

Beograd

 Poletarac Barajevo

30. mart

11. april Grad Beograd - Novi Beograd

  Boško Buha  Grad Beograd - Palilula

  Vračar  Grad Beograd - Vračar

  Dečji dani  Grad Beograd - Stari Grad

  Dr Sima Milošević  Grad Beograd - Zemun

  Zvezdara  Grad Beograd - Zvezdara

  Jelica Obradović  Grad Beograd - Mladenovac

  Lane  Grad Beograd - Grocka

  Naša radost  Grad Beograd - Sopot

  Perka Vićentijević  Grad Beograd - Obrenovac

  Rakela Kotarov - Vuka  Grad Beograd - Lazarevac

  Rakovica  Grad Beograd - Rakovica

  Savski venac  Grad Beograd - Savski Venac

  Surčin  (Dobanovci) Grad Beograd - Surčin

  Čika Jova Zmaj  Grad Beograd - Voždovac

  Čukarica  Grad Beograd - Čukarica

Inđija

  Boško Buha

01. april

Smederevo

   Naša radost

01. april

Beočin

 Ljuba Stanković

15. april

Kikinda

 Dragoljub  Udicki

15. april

Jagodina

  Pionir

15. april

Zrenjanin

 Zrenjanin

maj

Irig

 Dečija radost

maj

Sremska Mitrovica

  Pčelica

maj

Sombor

  Vera Gucunja

maj

Šabac

  Naše dete

maj

Vršac

  Čarolija

maj

Žabalj

  Detinjstvo

maj

Novi Sad

 Radosno detinjstvo

april


*Ostali gradovi i opštine biće dostupni po definisanju datuma konkursa

Kako da kreiram nalog na Portalu eUprava?

Saznajte više o upisu u vrtić i predškolsku ustanovu.

 

Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona
Beograd, 4. april 2020.

Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da je jutros u 6.30 časova na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ sleteo i 11. avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima, koje je Srbiji uputila Ruska Federacija.

Juče je pomoć dopremljena u šest aviona, a tokom noći i jutra, od 3.25 časova na batajnički aerodrom sletelo je i ostalih pet aviona, što je rezultat dogovora predsednika dveju zemalja.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije dočekali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U sastavu timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika Ministarstva zdravlja Rusije, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Vulin i Mojsilović su se sa saradnicima, odmah nakon sletanja prvog aviona na aerodrom u Batajnicisastali sa general-majorom Černišovim.

Tom prilikom su razmotreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske opreme, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja zarazne bolesti Covid-19.

 

Stariji sugrađani u kupovinu u subotu umesto u nedelju
Beograd, 3. april 2020.

Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19, kojem predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, definisao je funkcionisanje za predstojeći vikend, s obzirom na izmene ograničenja kretanja.

Građani stariji od 65 godina moći će da kupe namirnice u prodavnicama u subotu, umesto u nedelju, što je do sada bio slučaj. Prodavnice će za najstarije građane biti otvorene u subotu od 4 do 7 časova. Oni će zbog kupovine namirnica moći da napuste svoje domove od 3 do 8 časova ujutru.

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu od sada izvoditi svoje kućne ljubimce svakoga dana u periodu između 23 časa do 1 ujutru, i u nedelju od 8 do 10 časova ujutru. Kućnog ljubimca može izvesti samo jedna osoba, u trajanju od 20 minuta, i to ne dalje od 200 metara od adrese prijavljenog prebivališta.

Krizni štab je odlučio da na sahranama u Republici Srbiji, u periodu trajanja vanrednog stanja, može biti prisutno najviše deset osoba, koje moraju poštovati međusobnu razdaljinu od dva metra.

U Srbiji 305 novih slučajeva zaraze koronavirusom
Beograd, 3. april 2020.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas najteži dan otkada se naša zemlja bori protiv koronavirusa jer je zabeleženo još 305 novih zaraženih, pri čemu je u poslednja 24 časa umrlo još osam lica.

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji do danas  u 15 časova registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 748 osoba, od kojih je 305 pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 874 pacijenata, a na respiratoru je njih 81.

U Srbiji je ukupno testirano  5.756 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Nažalost, od prethodnog izveštaja zabeleženo je i novih osam  smrtnih slučajeva, odnosno ukupno 39.

Preminulo je šest osoba muškog pola i dve osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 70,75, i, kao i kod svih prethodnih žrtava, imali su komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.

 

U narednih 48 sati očekuje se povećanje broja zaraženih koronavirusom
Beograd, 2. april 2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u narednih 48 sati očekuje povećanje broja zaraženih koronavirusom, naglasivši da su se po broju novoobolelih u poslednjih nekoliko dana izdvojili Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo.

Vučić je, na konferenciji za novinare u Palati Srbija posle zajedničke sednice Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, rekao da se, nažalost, može očekivati i više smrtnih slučajeva.

Ovo nije predviđanje, ovo je nešto što je logično očekivati, imajući u vidu broj ljudi koji se nalaze na respiratorima, a njih  je u ovom momentu 81, rekao je Vučić, dodavši da su ostali oboleli dobro.

Primetili smo kao pravilnost u prethodna tri dana, od kada imamo povećano testiranje, da je veći procenat pozitivnih, jer se uglavnom javljaju ljudi sa simptomima iz četiri sredine - Beograda, Ćuprije, Čačka i Valjeva, rekao je predsednik.

On je dodao da se čini da je Niš, posle mnogo teških slučajeva, i posebno posle cele priče o Luganu, uspeo da se stabilizuje, iako se ne isključuje mogućnost dodatne zaraze.

Vučić je rekao da su u Ćupriju i Valjevo poslati lekari i oprema, a da se nastoji da se dodatno pomogne i Čačku.

On je preneo da je doneta odluka da se od večeras zabrani okupljanje više od dve osobe, a od subote u 13 sati uvodi se zabrana kretanja do ponedeljka u 5 časova ujutru.

Predsednik Srbije je objasnio da su vikendi uvek pravili najveće probleme, zbog čega je doneta ova mera, ukazavši na to da se ostavlja dovoljno vremena građanima da kupe sve što im treba za vikend, a da onda sede u kućama.

To jedino, kako je napomenuo, neće važeti za penzionere, koji će i dalje imati mogućnost da nedeljom od 4 do 7 časova ujutro obavljaju kupovinu.

To vreme ne pomeramo jer želimo da ih destimulišemo da izlaze, poručio je Vučić i istakao da bi voleo da ih vidi u manjem broju nego prošle nedelje u prodavnicama, jer je za njih rizik najveći.

On je naglasio da treća mera nije restriktivna, odnosno da je omogućeno vlasnicima da u rasponu od 200 metara od svog mesta stanovanja prošetaju kućne ljubimce od 23 časa do jedan čas posle ponoći, pri čemu će to važiti od subote uveče.

Razumemo potrebe i kućnih ljubimaca i onih koji vode o njima računa, ali želimo i da izbegnemo širenje zaraze, podvukao je Vučić.

Istovremeno, on je preneo da je danas formiran Implementacioni tim za ekonomske mere, kao i da su ispravljene i određene nepravde prema epidemiolozima, napomenuvši da oni više trećinu svoje plate neće tražiti na tržištu, već će im država to isplaćivati.

Predsednik je rekao da je danas posle podne razgovarao sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, i najavio da će iz te zemlje sutra u Beograd stići prvi avion „Iljušin“ sa opremom, respiratorima, medikamentima i drugim sredstvima, sa osam lekara i sa drugim osobljem, ljudima koji dezinfikuju objekte.

Vučić je istakao da je imao odličan razgovor i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je iskreni prijatelj Srbije, a koji će, na njegovu molbu, zatražiti od jedne farmaceutske kompanije da dostavi 50 kilograma sirovine, kako bi se u našoj zemlji, u „Galenici“, pravio hlorokin.

U narednih 48 časova, on će odgovoriti, rekao je Vučić i dodao da je uveren u to da će Makron na svaki način pomoći Srbiji.

Prema njegovim rečima, Makron je poručio da srpski narod ima podršku Francuske, ne samo kada je reč o evropskom putu nego i u ovoj krizi.

Predsednik Republike je napomenuo i da Srbija ima više stotina respiratora u Kini, koji će biti dopremljeni čim kineske vlasti pripreme dozvole za sletanje i uzletanje naših aviona.

On je naveo da trenutno imamo dovoljno repiratora i da ćemo ih imati sve više, kao i da sada dolaze dnevno po 10 i 15, a da će dolaziti po 30 respiratora više, a sve kako bismo izbegli sitaciju iz Italije i Španije gde više osoba čeka na jedan respirator.

Vučić je najavio i da će Srbija 8. ili 9. aprila imati punu proizvodnju hirurških maski za svoje potrebe, napomenuvši da stižu mašine iz Kine, od kojih neke dobijamo, a neke plaćamo.

Predsednik Republike je naglasio i da su naše bolnice zaista dobro opremljene, pri čemu je izrazio zahvalnost Vojsci Srbije i policiji na angažmanu i ogromnom trudu.

Istovremeno, on je naveo podatak da je, na osnovu testova utvrđeno da je u zemlju, kada je iz inostranstva ušao veliki broj naših građana, došlo između 24.000 i 32.000 zaraženih.

Uradili smo testove na 1.000 ljudi i u proseku je bilo između sedam i osam odsto inficiranih, objasnio je Vučić i upozorio na to da je naša zemlja bila blizu katastrofe, pri čemu je u nekim gradovima teško zaustavljeno širenje virusa.

Prema njegovim rečima, samo je dolaskom jedne osobe iz Milana u Kikindi bilo pet smrtnih slučaja, u Ćupriiji i Valjevu isto toliko, a u Nišu četiri.

Od sutra će ponovo, kako je najavio, biti i snabdevenije apoteke, naglasivši da nemamo problema ni sa namirnicama, počevši od kvasca koji se sada i izvozi u Republiku Srpsku.

Vučić je, govoreći o zdravstvenim radnicima, rekao da je urađena analiza i da je u „Batutu“ od 41 testirane osobe, nula pozitivno, u KBC „Dragiša Mišović“ od 40 - sedam je pozitivno i oni su na lečenju, u Zemunskoj bolnici od 14 - pet je pozitivno, a na VMA nema zaraženih.

U Valjevu je od pet testiranih jedan pozitivan, dok u KBC „Bežanijska kosa“, Urgentnom centru i u Gradskom zavodu za javno zdravlje nema pozitivno testiranih, naveo je predsednik Republike, istakavši da je najveći problem GAK „Narodni front“ gde je od 23 testiranih, pozitivno 12 osoba.

Takođe, on je objasnio da država razmatra kako da vrati još srpskih državljana iz sveta, navodeći da ih iz SAD ima 700 prijavljenih, a iz Nemačke čak 2.000, dodavši da su trenutno naši avioni zauzeti dovoženjem humanitarne pomoći.

Predsednik Republike je upozorio na to da najteži udar sledi u narednih 15 dana, koji će, verovatno, biti i vrh krize i problema, i naglasio da je upravo zato važno da se svi sada čuvaju.

Vučić je ukazao na to da će biti i više zaraženih, kao i smrtnih slučajeva, i dodao da su kapaciteti za testiranje povećani, kao i da će biti izgrađena i dodatna laboratorija.

On je izrazio zahvalnost građadnima koji su, kako je istakao, odgovorni i disciplinovani, jer i pored pet do 10 odsto neodgovornih, 90 odsto ljudi zna da se nadležni bore za ljudske živote.

Vučić je posebnu zahvalnost uputio lekarima i svima koji su u različitim oblastima preuzeli odgovornost na sebe u ovoj teškoj situaciji, uz napomenu da je mnogo lekara primljeno od početka krize, sa čim će se nastaviti, jer su oni udarna pesnica i naš najhrabriji deo.

Emisije posvećene vežbanju u kućnim uslovima
Beograd, 2. april 2020.

misije posvećene vežbanju u kućnim uslovima

Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u saradnji sa istaknutim sportskim stručnjacima i nadležnim sportskim savezima, pripremilo serijal emisija u kojima su predstavljene vežbe namenjene svim starosnim kategorijama, od najmlađih do najstarijih.

Vežbe izvode profesionalni treneri i stručnjaci i imaju za cilj da unaprede psihofizički status pojedinca u uslovima kućne izolacije.

Saveti i vežbe su odabrani tako da odgovaraju širokoj populaciji i prilagođene su sposobnostima i mogućnostima određenih starosnih grupa,

Emisije posvećene vežbanju u kućnim uslovima emituju se svakodnevno na kanalima Radio-televizije Srbije, a mogu se pogledati i na jutjub kanalu resornog ministarstva.

 

U Srbiji ukupno 1.171 potvrđen slučaj zaraze korona virusom
Beograd, 2. april 2020.

COVID-19

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u našoj zemlji do danas u 15 časova registrovan ukupno 1.171 potvrđen slučaj COVID-19.

U saopštenju se navodi da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 637 osoba, od kojih je 111 pozitivno, a 526 negativno na novi koronavirus.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 5.008 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja zabeležena su još tri smrtna slučaja, tako da se broj umrlih od zaraze koronavirusom popeo na  31.

Preminule su dve osobe muškog pola i jedna osoba ženskog pola. Prosek njihovih godina je 58,7, a, kao i kod svih prethodnih žrtava, i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih bolesti koje su doprinele fatalnom ishodu.

Od danas Test samoprocene na COVID-19
Beograd, 1. april 2020.

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je u našoj zemlji danas počeo da radi Test samoprocene na COVID-19, a sistem funkcioniše na bazi jednostavnog logovanja putem ličnog broja zdravstvenog osiguranika i broja zdravstvene kartice.

Brnabić je na svom Tviter nalogu navela da je cilj tog sistema da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja.

Ona je objasnila da se nalazi automatski šalju na radne liste lekarima u COVID-19 ambulantama formiranim pri domovima zdravlja (24 časa).

Ovo je borba svakog pojedinca za celo naše društvo i pobedićemo samo zajedno, napisala je premijerka, uz poruku “ostanite kod kuće”.

Brnabić je takođe postavila i link https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ i uputila na sajtove https://covid19.rs i https://chats.viber.com/covid19info.

Na sajtu eZdravlje Ministarstva zdravlja postavljeno je COVID-19 obaveštenje, u kojem se navodi da se u algoritmu postupanja sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju virusom, definišu obaveze lekara doma zdravlja u sistemu nadzora nad COVID-19, gde svaki dom zdravlja treba da omogući direktnu komunikaciju osobe sa sumnjom na COVID-19 sa lekarom.

Portal eZdravlje, između ostalog, omogućava da popunite samoprocenu na infekciju koronavirusom, na osnovu koje ćete dobiti smernice o daljem postupanju i direktnu elektronsku komunikaciju sa respiratornim ambulantama iz sistema nadzora, gde ćete moći da postavljate pitanja u vezi sa ovim virusom.

Da bi se pristupilo funkcijama portala potrebna je prijava i registracija koju je moguće obaviti na tri načina.

Jedan je prijava preko podataka sa kartice zdravstvenog osiguranja, koji omogućava pristup ograničenim funkcijama portala eZdravlje, koje se tiču samo COVID-19 samoprocene i komunikacije sa respiratornim ambulantama.

Drugi je registracija naloga i prijava preko Portala eZdravlje – odabirom opcije „Otvori nalog“ kreirajte profil i prijavite se sa svojim podacima, koja omogućava pristup svim funkcijama portala

Treći je prijava preko eID.gov.rs, jedinstvenog državnog sistema za autentikaciju građana u svim sistemima eUprave, gde drugi i treći stepen autentikacije omogućavaju pristup svim funkcijama portala.

 

U Srbiji koronavirusom zaraženo 900 osoba
Beograd, 31. mart 2020.

Goran Stevanović

Girektor Infektivne klinike KCS u Beogradu Goran Stevanović saopštio je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da je u poslednja 24 časa registrovano 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom i da je zabeleženo još sedam smrtnih slučajeva.

Stevanović je rekao da je, kada je u pitanju borba protiv koronavirusa u Srbiji, ovo najteži dan do sada, u kojem se ukupan broj umrlih popeo na 23, izrazivši bojazan da nam slede još gori dani zbog nepoštovanja predviđenih mera.

Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti i pokušavamo da izbegnemo mere neophodne da bismo sprečili širenje. Ako nastavimo ovako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni  sistem koji će uspeti da zbrine ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije i Španije i nećemo moći da pomognemo našim sugrađanima, rekao je on.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 477 osoba, od kojih je 115 pozitivno, a 362 su negativne na novi koronavirus.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 3.561 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

 

U samoizolaciji 80.000 građana Srbije
Beograd, 31. mart 2020.

 

Vlada Republike Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je danas da je približno 290 građana naše zemlje prekršilo meru samoizolacije i protiv njih su pokrenuti postupci pred nadležnim sudovima.

Stefanović je u izjavi za Televiziju Pink rekao da je trenutno više od 80.000 građana u samoizolaciji, dodajući da oni koji ne poštuju tu meru rizikuju svoje, ali i zdravlje drugih ljudi, zbog čega ih očekuje kazna zatvora do tri godine.

Dešava se da građani koji se vrate iz inostranstva nastave normalno da se kreću jer im nije uručeno rešenje sanitarnog inspektora, naveo je on i objasnio da svi koji se vrate moraju da budu u samoizolaciji 28 dana i da ne mora svakom pojedinačno da se uruči pomenuto rešenje.

Potpredsednik Vlade je ponovio da u narednih nekoliko dana treba da pokažemo disciplinu kao narod jer su predstojeće dve nedelje ključne, odnosno prelomne tačke kada se pogleda epidemiološka situacija u drugim zemljama.

Veoma je važno, kako je istakao, da ne dođe do naglog povećanja broja zaraženih, što bi dovelo do toga da se napune bolnice i da se preoptereti zdravstveni sistem.

Takođe, stariji od 65 godina ne smeju da izlaze iz svojih kuća, a ukoliko moraju da registruju automobile umesto njih to mogu da urade njihovi potomci - deca ili unuci, pri čemu je dovoljno da im daju ovlašćenja sa kojima će oni otići da urade tehnički pregled automobila.

 

Koronavirusom zaraženo 785 osoba u Srbiji
Beograd, 30. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na konferenciji za novinare u Palati Srbija da su u poslednja 24 časa registrovana 44 nova slučaja zaraze koronavirusom i da su zabeležena još tri smrtna slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi koronavirus.

Prema jutrošnjim podacima (9 časova), hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je njih 62.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 3.084 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kon je naveo da je u KC Vojvodine preminula 81-godišnja žena, koja je bolovala od hronične opstrukcije pluća i hipertenzije, dodajući da je preminuli 46-godišnji muškarac bio kardiološki pacijent i imao je i dijabetes i bolest bubrega.

Prema njegovim rečima, pacijent koji je preminuo u KBC "Dragiša Mišović" bolovao je od dijabetesa i hipertenzije.

On je takođe naglasio da je broj slučajeva pozitivnih na koronavirus u Srbiji u poslednja dva dana opao, što je, kako je naveo, razlog za umereni optimizam.

Svakako da je to dobro, ali ne usuđujem se da kažem da je to pouzdan znak jer je prošlo tek dva dana, samo tako da se nastavi, naveo je Kon.

On je napomenuo da je situacija u Srbiji prilično bolja nego što je bila 25. dana u Italiji, dodajući da se, ipak, broj osoba na respiratoru povećava, pri čemu je 16 ljudi umrlo.

Prema njegovim rečima, to što imamo više ljudi na respiratoru pokazuje koliko imamo ljudi u životnom riziku i upravo zato moramo da budemo ozbiljni.

Kon je ocenio da je dobro to što je prošla četvrta nedelja, i dodao da sa umerenim optimizmom može da kaže da trenutno nije loša situacija.

On je, odgovarajući na pitanje o novim virusološkim laboratorijama, naveo  da će sve više njih da se uključuje i da će biti potrebno da se validiraju kako bi mogle da rade, ali da je za to potrebno određeno vreme.

Prema njegovim rečima, novim koronavirusom u Srbiji je najviše zaraženo stanovništvo u radno aktivnom uzrastu, odnosno od 25 do 55 godina.

Kon je precizirao da konkretno u Beogradu čak 65 odsto pripada uzrastu od 25 do 55 godina, dok je približno 20 odsto u uzrastu preko 60 godina, uz napomenu da su u prvoj nedelji zaražavanja u Beogradu najviše obolevali oni u uzrastu od 55 do 60 godina.

Kada je o polnoj strukturi reč, on je naveo podatak da je do sada u našoj zemlji preminulo devet muškaraca i sedam žena, uz ocenu da nema drastične razlike u tome da li više oboljevaju muškarci ili žene.

Na Infektivnoj klinici KCS smeštena su 24 pacijenta, na Infektivnoj klinici KC Niš njih osam, KC Vojvodine 42, KC Kragujevac 28, KBC "Dragiša Mišović" 191, na Odeljenju pulmologije KCS 46, u staroj zgradi hirurgije u KC Niš 19, na niškoj pulmologiji osam, a u KBC 174.

Ukupno su 62 pacijenta na respiratorima - 11 na Infektivnoj klinici KCS, tri u KC Niš, četiri u KC Vojvodina, osam u KC Kragujevac, u "Dragiši Mišoviću" 14, na pulmologiji KCS šest, u staroj zgradi hirurgije na KC Niš 11 i u KBC Zemun pet.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je da je zbog većeg kapaciteta testiranja bilo kašnjenja u čekanju rezultata testova, ali da se očekuje da se u naredom periodu to vreme smanji.

Uz mobilizaciju svih laboratorija koje mogu da vrše testiranje, očekujemo da se vreme čekanja rezultata smanji na meru koja zahteva lako testiranje, rekla je Kisić Tepačević

Ona je podsetila na to da se testovi naručuju u odnosu na aparate koje imamo, uz stručnu podršku virusologa, i dodala da PCR testovi imaju veću validnost u odnosu na brze testove.

Prema njenim rečima, do sada su mnogobrojna iskustva pokazala da brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje su očigledno zaražene, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost.

Infektolog sa Infektivne klinike u KCS Ivana Milošević poručila je da svi koji imaju veoma blage simptome, kao što su niska temperatura i grebanje grla a da to traje danima, treba prvo da se jave svom izabranom lekaru.

Milošević je ukazala na to da će nakon pregleda biti utvrđeno da li treba da se rade biohemijske analize i snimak pluća, a zatim i to da li je potrebna hospitalizacija u Infektivnoj klinici.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara koja grupa ljudi mora da bude posebno oprezna, istakla da svi moraju da budu oprezni jer je reč o novom virusu i nema kolektivnog imuniteta.

Kod koga će biti teža slika, zavisi od više faktora, a pre svega od pridruženih hroničnih bolesti, objasnila je Milošević, i dodala da je na Infektivnoj klinici hospitalizovan mlad i prethodno zdrav muškarac, koji je bio na respiratoru, i da je srećna okolnost što se oporavio.

Država spremna i na rigoroznije mere ukoliko bude potrebno
Beograd, 29. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ponovo je večeras apelovala na građane da ostanu kod kuće i budu disciplinovani, najavivši da će, ako bude potrebno, biti uvedene još rigoroznije mere.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Pink istakla da je država do sada učinila sve što je mogla, upozorivši na to da je na građanima da li ćemo borbu sa koronavirusom da dobijemo ili ne.

Naša zemlja se nalazi u četvrtoj nedelji epidemije i još je na nogama, napomenula je ona i ukazala na to da tek ulazimo u najteži period.

Premijerka je prenela da od danas radi laboratorija u Batajnici, a priprema se i Veterinarski institut u Kraljevu, koji će raditi testove za COVID-19 kako bi se rasteretio „Torlak“.

Srbija, kako je ukazala, po glavi stanovnika ima više respiratora nego mnogo razvijenije zemlje, s tim što smo uspeli da nabavimo još 480 ovih aparata.

Prema njenim rečima, bolnice su dobro opremljene, ima dovoljno testova, povećani su kapaciteti, a za građane je preko apoteka obezbeđeno devet miliona maski.

Do sada je stiglo osam aviona, očekuje se dolazak još 12 koji će dopremiti medicinsku i zaštitnu opremu, jer sada ulazimo u verovatno najteže dve nedelje, ukazala je ona.

Srbija je, kako je podsetila, u danima pre 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa u zemlji, uspela da obezbedi 20 transportnih aviona dopremi medicinsku i zaštitnu opremu koju je država platila ili dobila kao donaciju.

Brnabić je napomenula da je trenutno našoj zemlji 741 osoba pozitivna na koronavirus, da je 55 osoba na respiratorima, da je 13 preminulih, dok su izlečene 54 osobe.

Zadovoljna sam dosadašnjom borbom, to je pravi rat protiv nevidljivog neprijatelja, samim tim i teži. Sad se ta borba usložnjava i vodi na više frontova. Svaka čast medicinskom osoblju, lekarima, sestrama i tehničarima koji su na prvoj liniji fronta i koji se bespoštedno bore 24 časa dnevno, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, zdravstveni sistem Srbije se i u četvrtoj nedelji epidemije koronavirusa drži, za razliku od zdravstva mnogo bogatijih evropskih država, a nema ni nestašica u prodavnicama.

Ona je potvrdila da su danas prva 33 pacijenta sa lakšim simptomima prebačena iz KBC Dragiša Mišović u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu, najavivši da sutra popodne očekuje da budu spremne i privremene bolnice u hali „Čair“ u Nišu i u Spens“ u Novom Sadu.

Brnabić je rekla da će po okončanju epidemije koronavirusa uputiti inicijativu Skupštini Srbije da se izgradi spomenik zahvalnosti Kini na iskazanom prijateljstvu i solidarnosti.

Prema njenoj oceni, bez pomoći te zemlje mi bismo već bili na kolenima, jer je broj ljudi koji je zaražen i brzina širina virusa toliko dramatična da je pritisak na zdravsteni sistem takav da se mnogo bogatije zemlje slamaju.

Ona je pozvala još jednom građane da ozbiljno shvate preporuku da ostanu kod kuće, jer neozbiljnim ponašanjem direktno ugrožavaju živote hroničnih bolesnika i starijih građana.

Takođe, kako je najavila, penzije će biti isplaćivane u celini 10. u mesecu, dok će 10. aprila biti isplaćena i jednokratna pomoć od 4.000 dinara.

Brnabić je poručila da svi koji ostaju kod kuće na taj način pomažu lekarima koji rade danonoćno, da je to solidarnost i da im time daju šansu.

 

U Srbiji registrovan ukupno 741 slučaj zaraze koronavirusom
Beograd, 29. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID-19, dok su preminule još tri osobe.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija navela da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 376 osoba, od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi koronavirus.

Ona je navela da su u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane ukupno 2.462 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa registrovana su tri smrtna ishoda koja se povezuju sa COVID-19, istakla je Kisić Tepavčević i precizirala da je u KC Vojvodine preminuo pacijent star 62 godine, koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i bolesti bubrega, a u KBC „Dragiša Mišović“ još dve žene stare 86 i 82 godine, koje su imale udružena hronična oboljenja.

Prema njenim rečima, u ovom momentu na respiratoru se nalazi 55 osoba, od kojih 10 na Infektivnoj klinici KCS, troje u KC Niš na Klinici za infektivne bolesti, četiri u KC Vojvodine, sedam u KC Kragujevac, 14 u KBC ”Dragiša Mišović”, sedam na Klinici za pulmologiju KCS i 10 u KC Niš - u staroj zgradi hirurgije.

Ona je naglasila da je nulti pacijent u Srbiji izlečen, kao i da je više od 50 pacijenata imalo dvostruko negativan nalaz.

Sadašnji broj obolelih pokazuje kakve smo mere preduzeli prethodnih sedam dana, a ovo kako se ponašamo danas i juče videće se narednih dana. Ključ je u nama i svi moramo ozbiljno da shvatimo koliko svaki pojedinac ima ulogu u daljem širenju infekcije, poručila je Kisić Tepavčević.

Produžena samoizolacija i zabrana kretanja vikendom
Beograd, 28. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a da se vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje.

Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja građana za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru.

Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolešću izazvanom virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljeg.

Vlada Republike Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka.

Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici.

Ukupno 659 slučajeva COVID-19 uz dva nova smrtna ishoda
Beograd, 28. mart 2020.

 Vlada Republike Srbije

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je danas da je u našoj zemlji do sada koronavirusom zaraženo 659 osoba, pri čemu su tokom dana zabeležena dva nova smrtna ishoda usled posledica zaraze ovim virusom.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija naveo da je u poslednja 24 časa testirana ukupno 371 osoba, a da je rezultat bio pozitivan u 131 slučaju.

On je precizirao da se na bolničkom lečenju trenutno nalazi 334 ljudi, od kojih je 49 osoba na respiratoru, pri čemu je devet pacijenata u veoma teškom stanju.

Ministar je naveo da su novi smrtni slučajevi zabeleženi u Infektivnoj klinici, gde je preminula jedna žena, kao i u Nišu, gde je reč o muškarcu koji je 1957. godište.

Lončar je rekao da su ova dva pacijenta imala i više hroničnih bolesti.

On je ponovio da građani moraju da shvate da svi kontakti moraju da budu svedeni na minimum, i najavio da će zabrana kretanja biti produžena vikendom, jer je, kako je ocenio, neshvatljivo da je u trenutnim okolnostima, i pored svih apela nadležnih, u Beogradu ovoliko ljudi na ulicama.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je na to da se u našoj zemlji beleži strmi porast obolelih, i ponovio da se kontakti moraju zaustaviti, ako treba i rigorozno.

Kon je rekao da se nijednom nije dogodilo ovo što se događa sada, da je država tako čvrsto stala iza struke, a struka kaže da je jedino rešenje prekid svakog kontakta i zatvaranje u kuće.

Do sada se išlo na to da se ne donose najrigoroznije mere, ali ako bude moralo i one će biti uvedene, poručio je on. 

Kon je objasnio da širenje virusa kreće ozbiljno u pojačanu eskalaciju, jer mu je i veći potencijal za širenje, zbog sve većeg broja obolelih.

Prema njegovim rečima, sada beležimo one zaražene od pre četiri ili pet dana, što je i trajanje inkubacije, te je pritisak sve veći da se mere moraju pooštravati. Do sada smo mogli da budemo zadovoljni što smo dobili tu nedelju, ali porast pokazuje da do kraja nedelje može biti dvostruko veći broj zaraženih.

U ovakvoj situaciji, kako je istakao, epidemiolozi podržavaju rigoroznije mere i zajednički je stav da na sve moguće načine mora da se spreči kontakt.

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović je, kada je reč o nestašici antimalarika u apotekama i njihovoj primeni, naglasio da ti lekovi ne služe za sprečavanje širenja i odbranu od virusa, te se ne smeju koristiti samoinicijativno, zbog neželjenog efekta.

Ovi lekovi se koriste kada pacijent već oboli od upale pluća kako bi ublažili zapaljenje, a ne protiv virusa, kako su neki neodgovorni u medijima objavili. Zato je i manjak u apotekama jer ih ljudi masovno kupuju i uzimaju na svoju ruku. Tih lekova imamo, ali opet apelujem da se ne koriste za odbranu od virusa jer za to je efikasno rešenje samo izolacija, poručio je Stevanović.

 

Privremena bolnica na Sajmu stavljena u funkciju u kratkom roku
Beograd, 28. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je sinoć, sa timom kineskih medicinskih stručnjakaBeogradski sajam, koji su pripadnici Vojske Srbije u proteklih nekoliko dana spremali za prihvat osoba sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom.

Vulin je izrazio zahvalnost kineskim stručnjacima na tome što su uložili toliko napora i truda da pomognu da se ova privremena bolnica stavi u funkciju.

On je preneo zahvalnost i svim pripadnicima Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, zaposlenima na Beogradskom sajmu, Ministarstvu zdravlja i Gradskoj upravi, koji su uložili ogroman napor da sve bude brzo spremno za prihvat pacijenata.

Čitava Srbija je pokazala koliko može da bude brza, odgovorna, organizovana. Svi pacijenti koji budu došli ovde imaće najbolje moguće uslove i pažnju, a od njih očekujemo samo da budu disciplinovani i da daju sve od sebe da što pre ozdrave, naglasio je ministar.

Šef delegacije kineskih lekara Peng Ziđang izrazio je zadovoljstvo uslovima smeštaja na Sajmu i brzom reakcijom koju je Srbija pokazala.

Moji početni utisci su izuzetno pozitivni, naročito po pitanju brzine jer je zaista urađeno sve izuzetno dobro u jako kratkom periodu. Ovde je sve veoma dobro projektovano. Napravljen je prostor i za zaposlene i za bolesnike, a razmišljalo se i o tome da će pacijentima biti potrebna i psihološka pomoć, kao i o prostoru gde bi provodili slobodno vreme, gledali televiziju i slično, istakao je Ziđang.

Prema njegovim rečima, detaljno je vođeno računa o tome gde će ulaziti pacijenti od momenta prijema do napuštanja bolnice, dolasku lekara i obilascima pacijenata.

 

Uputstvo za pacijente koji dolaze u karantin na Beogradskom sajmu
Beograd, 28. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije objavila je uputstvo za pacijente koji dolaze u karantin na Beogradskom sajmu.

Pacijent je obavezan da ponese:

1. Svu svoju medicinsku dokumentaciju

2. Lekove koje pije kao svoju redovnu terapiju

Pacijent bi trebalo da ponese:

1. Stvari potrebne za ličnu higijenu

2. Pižamu

3. Papuče, patike

4. Trenerku ili drugu udobnu odeću i to za barem dve presvlake

5. Peškire

6. Bade mantil – po želji

7. Čaša, najbolje plastična

8. Toalet papir i ubruse, po želji

9. Posteljinu – po želji. Kreveti imaju posteljinu i imaće jednokratnu posteljinu, ali ukoliko želi, pacijent može da ponese i svoju. Ista je situacija sa jastucima i ćebićima

10. Pacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare. Treba poneti i punjače, mada će na Sajmu biti dodatnih za one koji zaborave svoje. Nije loše poneti i slušalice.

Napomene:

• Hale sajma su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja i poseduju adekvatno opremljene ordinacije

• Pacijentima će na raspolaganju biti i psihijatrijska podrška

• Sve hale Sajma se greju

• Pacijentima će biti obezbeđena ishrana

• U halama postoje toaleti, a obezbeđeni su i dodatni toaleti i tuševi

• Ceo sajam pokriven je dobrom wi-fi konekcijom

• Svaka soba u halama ima svoje priključke za struju

• Pacijentima je dozvoljeno kretanje po halama Sajma u okviru kojih je postavljen karantin, u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima, uz molbu da kretanje bude umereno jer je to povoljnije za zdravstveno stanje

• Pacijentima će na raspolaganju biti i brojni televizori, knjige, časopisi, društvene igre, kompjuteri.

 

 

Počinje prijem prvih pacijenata na Beogradskom sajmu
Beograd, 28. mart 2020.

Privremena bolnica na Beogradskom sajmu od danas počinje da prima prve pacijente obolele od novog virusa korona koji imaju lakše simptome i tegobe.

Od danas će u taj objekat moći da uđu isključivo pacijenti i zdravstveni radnici, a javnosti i novinarima nije dozvoljen pristup, jer je ceo prostor dezinfikovan i spreman za lečenje obolelih.

Prostor za boravak zaraženih obezbeđen je u halama 1, 3, 4 i 5, a Vojska Srbije je dopremila približno 3.000 kreveta i ormarića, prostor između kreveta je ograđen paravanima, pri čemu će na galerijama hala biti lekarske ordinacije sa rendgen aparatima.

Osim lekara specijalista, u privremenoj bolnici biće i psiholozi.

Na Sajmu su obezbeđeni svi sanitarni uslovi, pacijentima će se u tom prostoru dopremati i hrana, pri čemu će konstantna temperatura u objektu biti 20 stepeni, a osim toga, ceo sajam je prekriven wi-fi konekcijom.

Listu svih stvari koje su pacijenti obavezni, ali i koje mogu da ponesu sa sobom za boravak u privremenoj bolnici, možete pogledati ovde.

Glavna svrha ove, ali i ostalih privremenih bolnica koje se otvaraju u zemlji, jeste da pacijenti koji imaju lakše tegobe, a pozitivni su na virus, budu izolovani kako se bolest ne bi širila dalje, ali i da budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

Do sada su takvi pacijenti slati u kućnu izolaciju, a njihovim smeštanjem u privremenu bolnicu oni štite svoje porodice.

S druge strane, najavljeno je masovno testiranje osoba sumnjivih na COVID-19, pa se očekuje da će na taj način biti otkriven veliki broj zaraženih.

Očekuje se da će lečenje pacijenata sa lakšim simptomima trajati između 14 i 28 dana.

 

 Srbiju narednih dana očekuje ozbiljnija situacija po pitanju epidemije
Beograd, 27. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na večerašnjoj konferenciji za novinare da će u naredna dva do tri dana situacija u našoj zemlji po pitanju koronavirusa biti znatno ozbiljnija od trenutne, a da su nam bolnice već pune.

Vučić je u Palati Srbija, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić održanoj posle zasedanja Kriznog štaba, ponovio da u ovom trenutku imamo 528 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, osam smrtnih slučajeva, da je na bolničkom lečenju 302 ljudi, a iz bolnice otpuštene 42 osobe, dok prosečna starost umrlih iznosi 66 godina.

Ovo je možda i najteži dan za Evropu, koja beleži velike gubitke i ogroman broj smrtnih slučajeva, poručio je predsednik.

On je ponovio molbu građanima da ostanu kod kuće i da ne traže dozvole da bi prekršili policijski čas, i istakao da su sve mere preduzete da bi se sačuvali životi, a ne da bi bila ograničena bilo čija sloboda.

Vučić je ukazao na to da se na svetskom tržištu sve teže dolazi do medicinske opreme, uz podsećanje na to da je u našu zemlju sinoć stigla nova medicinska pomoć.

Dobra stvar je to što nam u gerontološke centre nije ušla korona, to što su većina zaraženih i dalje mladi ljudi, kao i to što je zaražena trudnica iz Valjeva jutros rodila zdravu bebu, koja je ocenjena devetkom, ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da Vojska Srbije mora da čuva gerontološke centre da u njih ne sme niko da uđe, jer je upravo unošenje zaraze u te ustanove dovelo do katastrofalne situacije u Italiji i Španiji.

On je najavio da će u narednih dva ili tri dana krenuti obimnije testiranje građana, i istovremeno upozorio na to da će za tri do četiri dana u bolnice biti primano sve više ljudi.

Država je računala na to da će nešto duže veći pritisak moći da izdrži KBC „Dragiša Mišović“, koji ima 156 respiratora, potpuno slobodnih za borbu sa koronavirusom, dok je u Zemunsku bolnicu dopremljeno još deset respiratora, koji su kupljeni u Kini i koji su noćas stigli u Srbiju, ukazao je Vučić.

Na redu je, kako je dodao, Gradska bolnica na Zvezdari i bolnica na Sajmu, dok će VMA sada morati da prihvati sve druge bolesnike, iako je na idealnom mestu i ima odličan prilaz, ali je zbog ventilacije tamo nemoguće smeštati obolele.

On je najavio da će za prihvat obolelih biti uređeni i drugi prostori – Hala sportova ili Pionir, s tim što se već sređuju hala „Čair“ u Nišu i Sajam u Novom Sadu, jer je taj prostor bolji nego dvorana „Spens“.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku je dugo razgovarano o novim merama i svi su saglasni da se one za sada ne preduzimaju, sem da se ponovi molba građanima da ostanu kod kuće.

On je najavio da će u narednih 10 do 12 dana u Srbiju biti dopremljeno još nekoliko stotina respiratora, dok je širom zemlje već raspoređeno 135 transportnih respiratora, koji mogu da posluže kao klinički puna tri dana.

Sinoć smo, kako je podsetio, dobili 70 kliničkih respiratora, koji su raspoređeni širom Srbije - 20 je dobio Niš, 10 Kaguejvac, 10 Zemunska bolnica, dok su preostali na čekanju ukoliko budu potrebni nekim drugim gradovima.

Takođe, protekle noći stiglo je i 120.000 epidemioloških maski koje su podeljene zdravstvenim ustanovama širom Srbije, sutra će nam stići još 3,5 miliona, dok u naredna tri dana treba da bude dopremljeno dodatnih 15 miliona zaštitnih maski, precizirao je predsednik.

On je, objašnjavajući da Srbija nije konfiskovala nijedan respirator Crnoj Gori, poručio da je naša zemlja spremna da susedima pokloni tri respiratora, kao i da odmah isporuči po jedan respirator za Pljevlja i Bijelo Polje.

Vučić je rekao da je najveća obaveza Srbije Republika Srpska kojojpored respiratora, nedostaje i osnovna zdravstvena oprema i da će se činiti sve da se pomogne Srpskoj.

On je najavio pomoć za Goražde i Drvar u Federaciji BiH jer sada nije vreme kada ljudi treba da se razlikuju po veri i naciji, i istovremeno saopštio da je jedna žena iz sela Dobrotina kod Lipljana prva u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koja je pozitivna na koronavirus.

U Srbiji registrovano ukupno 528 slučajeva COVID-19
Beograd, 27. mart 2020.
 

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovano ukupno 528 slučajeva obolelih od COVID-19, a zabeležen je i još jedan smrtni ishod.

Kisić Tepavčević je na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbije navela da je u poslednja 24 sata testirano ukupno 259 ljudi, od kojih je kod 71 osobe potvrđen koronavirus.

Ona je saopštila da je hospitalizovano 48 osoba, a da je ukupan broj smrtnih ishoda usled posledica zaraze koronavirusom osam, i precizirala da je do sada ukupno testirano 1.715 osoba.

 

U Srbiji potvrđeno 457 slučajeva zaraze koronavirusom
Beograd, 26. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović saopštila je da je u našoj zemlji do danas, do 15 časova, potvrđeno ukupno 457 slučajeva zaraze koronavirusom, kao i da su danas, od posledica ove zaraze, preminule ukupno tri osobe.

Jovanović je na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Palati Srbija istakla da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 295 osoba, od kojih je 73 bilo pozitivno, a 222 negativno.

Ona je navela da je hospitalizovano 47 osoba, a danas do 15 časova testirano ukupno 1.456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Jovanović je saopštila da su u našoj zemlji danas zabeležena tri smrtna slučaja od posledica koronavirusa, jer je, uz dva ranija smrtna ishoda, danas u bolnici "Dragiša Mišović" preminula i žena stara 48 godina.

Preventiva je najvažnija u zaustavljanju daljeg širenja koronavirusa u Srbiji, poručila je ona i ponovila da od ovog virusa najviše stradaju stariji ljudi.

Situacija je, kako je ukazala, teška i u drugim zemljama i država može samo uz podršku građana i poštovanje svih mera da suzbije zarazu.

Poštujte sve preporuke zdravstvenog sektora, a pre svega držite distancu, kako među svojima najbližima, tako i u radnom okruženju, naglasila je Jovanović i apelovala na sve građane, a posebno na penzionere, da ne izlaze napolje i da poštuju mere koje je donela Vlada kako ne bi doveli svoje i tuđe živote u opasnost.

Ona je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, istakla da su naše zdravstvene ustanove u pokrajini deo sistema države Srbije i da se svakodnevno održava komunikacija za Zavodom za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, kao i ostalim zdravstvenim ustanovama, koje poštuju sve preporuke i mere koje donosi država Srbija.

Uspostavljena nacionalna platforma za prijavu volontera
Beograd, 25. mart 2020.

Budi volonter

Vlada Republike Srbije uspostavila je nacionalnu platformu za prijavu volontera na adresi www.budivolonter.gov.rs

Pozivamo sve građane koji ne pripadaju rizičnoj grupi i žele da pomognu našim najstarijim sugrađanima i drugim rizičnim grupama stanovništva da se prijave, jer je solidarnost i empatija prema najugroženijima u toku trajanja pandemije koronavirusa ključna i samo zajedno možemo ovo da pobedimo.

Zainteresovani građani mogu da se prijave na dva načina – popunjavanjem prijave na sajtu www.budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivanjem Kontakt centra COVID-19 na broj 19819 svakim danom od 8 do 22 časa.

Nakon što nadležne službe odobre prijavu, volontere će kontaktirati gradski i opštinski centri sa detaljnim uputstvima i prvim zadacima.

Sve podnete prijave zainteresovanih građana koji žele da pomognu i budu volonteri će se proveravati, sa ciljem da se spreči i najmanja zloupotreba.

Nacionalnu platformu za prijavu volontera „Budi volonter” realizovali su Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u saradnji sa platformom „Srbija stvara”, a uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Spot ”Budi volonter” možete preuzeti ovde.

U Srbiji potvrđena ukupno 384 slučaja COVID-19
Beograd, 25. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i epidemiolog Predrag Kon saopštio je danas da su u našoj zemlji do danas, do 15 časova, registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID-19.

Kon je na redovnoj konferenciji za novinare održanoj u Palati Srbija istakao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 245 osoba, od kojih je 81 uzorak pozitivan, a 164 su negativna na novi koronavirus.

Prema njegovim rečima, od 203 pacijenta, koliko je ukupno hospitalizovano, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC Niš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KC Srbije, dok je 131 pacijent smešten u KBC “Dragiša Mišović”, 10 pacijenata na Klinici za pulmologiju, a dva u bolnici u Valjevu.

On je precizirao da su na respiratoru 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro je na Infektivnoj klinici KC Srbije, dvoje u KBC “Dragiša Mišović”, a jedan na pulmološkoj klinici.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se na konferencijama za novinare redovno davati informacije o topografskoj distribuciji obolelih, navodeći da je virus sada prisutan među stanovnicima 21 grada.

Ona je saopštila da je, od ukupno potvrđenih slučajeva koronavirusa, najviše zaraženih u Beogradu – 158, Nišu 40 i Valjevu 38.

Prema njenim rečima, očekivano je da u Beogradu ima najviše potvrđenih slučajeva jer je to naš najveći grad, ali i upozorila na to da Niš i Valjevo nisu slične veličine, a proporcionalno imaju sličan broj obolelih.

Zatim, kako je dodala, slede Novi Sad sa 21 obolelim, Čačak sa 13, Kragujevac sa 12, Kruševac i Ćuprija sa po 10, a jednocifren broj obolelih imaju Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju Vrnjačka Banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac, precizirala je Kisić Tepavčević i objasnila da do sada imamo najveći broj testiranih osoba, pa samim tim i veći broj potvrđenih slučajeva.

Ona je istovremeno ponovila da se većina zdravstvenih radnika u Srbiji koji su zaraženi koronavirusom zarazila van zdravstvenih ustanova, ali nije precizirala koliko je tačno zaraženih među medicinskim osobljem.

Kisić Tepavčević je istakla da nije došlo do širenja epidemije u bolničkoj sredini, navodeći da oboljevanje zdravstvenih radnika nije nešto što je neočekivano kada je reč o zaraznim bolestima jer su oni prvi na udaru.

Prema njenim rečima, naša osnovna uloga jeste da ne dozvolimo da infekcija uđe široko u naš zdravstveni sistem. 

 

Razmotrene ideje IT zajednice za rešavanje problema masovnog testiranja
Beograd, 25. mart 2020.

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima digitalne zajednice, IT i inovativnih kompanija i startapova o tome na koji način oni mogu da pomognu u predlaganju inovativnih rešenja u borbi protiv virusa COVID-19.

Brnabić je na sastanku istakla da je cilj da se naši najpreduzimljiviji i najpametniji ljudi uključe i pomognu u rešavanju problema masovnog testiranja, kako bi se sa tim započelo što pre.

Razmatramo probleme koje imamo, pre svega koliko kapaciteta imamo u Srbiji za masovno testiranje, za uzimanja uzoraka i obrade testova. Želimo da zajedno uradimo dobra IT rešenja kako bismo na najbolji način kontrolisali taj proces, koji treba da bude otvoren i da svi dobijaju najbolje informacije, objasnila je ona.

Premijerka je istakla da očekuje da ćemo već sutra moći značajno da povećamo kapacitete za testiranje.

Naime, kako je dodala, pored Instituta Torlak i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, radi se na tome da se u to uključe i Klinički centar Srbije i Institut za javno zdravlje Niš.

Prema njenim rečima, sa kineskim partnerima se radi na tome da uspostavimo još jednu veliku laboratoriju koja može da obrađuje između 2.000 i 3.000 testova dnevno u Kliničkom centru Srbije.

Prioritet nam je da u što kraćem roku imamo što više testiranja. Zato sam kao predsednica Vlade i pozvala privatni sektor da se uključi i da zajedno radimo na tome da rešimo ovaj problem na najbolji i najefikasniji načinnaglasila je Brnabić.

Generalni direktor Inicijativ”Digitalna Srbija” Nebojša Đurđević rekao je da su se članovi ove inicijative, odmah nakon poziva premijerke, okupili i razmotrili više ideja kako bi se rešio problem kapaciteta za masovno testiranje.

Đurđević je pojasnio da se, s obzirom na to da se mora hitno reagovati, sada može početi sa manuelnim protokolima koji će da koriste postojeće tehnologije, a onda bi se dodavala naprednija IT rešenja kojima bi se omogućila veća masovnost.

Došlo se do prilično dobrih ideja i konkretnih predloga kako to može da sa ostvariocenio je on i naglasio da su ključni sledeći koraci, i da na tome svi rade zajedno – privatni i javni sektor, kako bi se rešenje implementiralo na najbolji način.

 

Kontakt centar za prijavljivanje nezakonitosti na tržištu
Beograd, 25. mart 2020.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da od danas građani i privreda mogu da prijave nezakonito podizanje cena životnih namirnica, lekova, medicinskih sredstava i zaštitne opreme jedinstvenom Kontakt centru za republičke inspekcije.

Kontakt centar je oformljen kako bi se sprečile neregularnosti na tržištu u vreme pandemije COVID-19, a zaposleni će prijavu primati na broj 011/6350-322 ili putem sajta www.inspektor.gov.rs i, uz ocenu iste, prosleđivati je nadležnoj republičkoj inspekciji.

Kontakt centar je pokrenula Vlada, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Jedinicom za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor, Kancelarijom za IT i eUpravu i NALED-om, kao i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj koja, u okviru dvogodišnjeg projekta, podržava reformu inspekcija u Srbiji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je, u želji da pomogne ublažavanju negativnih posledica pandemije na rast sive ekonomije, omogućila da Kontakt centar bude uspostavljen za samo pet dana.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je tim povodom da je vanredno stanje prouzrokovano pandemijom virusa COVID-19 ubrzalo početak rada Kontakt centra, jer se i u ovoj situaciji mogu naći pojedinci koji žele da se okoriste u ovoj situaciji.

Naša je namera da kroz rad pomenutog centra zaštitimo građane i privrednike od nesavesnog ponašanja, objasnio je on i iskazao zahvalnost partnerima iz EBRD, Kancelarije za IT i NALED-a na spremnosti da preusmere deo aktivnosti na rešavanje zdravstvenih i ekonomskih posledica širenja virusa.

Nakon okončanja pandemije, kako je objasnio, Kontakt centar će zajedno sa eInspektorom biti centralna tačka modernizovanog sistema inspekcijskog nadzora, omogućiće veću efikasnost inspekcija i ojačati poverenje u inspekcijski sistem, javnu upravu i vladavinu prava.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai podsetila je na to da ova institucija godinama unazad pomaže unapređenje rada inspekcija, ocenivši da one danas rade daleko bolje i modernije nego što je to ranije bio slučaj, kada su bile percepirane kao opterećenje privrednom razvoju, a ne podrška.

Ponosni smo na to što Srbiji i u vanrednom stanju možemo da pomognemo na ovaj način i što smo ranije nego što je planirano uspeli da pokrenemo Kontakt centar, gde će građani moći da prijave neke nepravilnosti, navela je ona.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović ukazao je na to da će novi kontakt centar obezbediti uštede u vremenu koje će biti viljive odmah.

Prema njegovim rečima, svaka prijava biće evidentirana u CRM sistemu, nakon čega se elektronski, sa stepenom hitnosti, šalje nadležnoj inspekcijskoj službi i evidentira u informacionom sistemu eInspektor.

Ranije su se predstavke slale poštom, što je zahtevalo dosta vremena dok ne dođu do odgovarajuće inspekcije. Cilj je da se uspostave rokovi i norme, te da se pravovremenim i odgovornim postupanjem inspekcija podigne efikasnost i transparentnost inspekcijskih službi, objasnio je Jovanović.

Zbog zabrane kretanja, operateri će na raspolaganju biti od 9 do 16 časova, a van radnog vremena moguće je ostaviti prijavu kao govornu poruku. Tokom celog dana, moguće je podnositi prijave i onlajn, preko jednostavne kontakt forme na sajtu www.inspektor.gov.rs, što je ujedno najefikasniji način da se što pre dobije odgovor.

Prijave mogu da se podnesu i anonimno, a oni koji ostave kontakt podatke dobiće u roku od 72 časa povratnu informaciju kojoj republičkoj inspekciji je prosleđena. Republičke inspekcije imaju zakonski rok da obaveste podnosioca o toku postupka.

Direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović precizirala je da građani svake nedelje upute približno 1.600 prijava inspekcijama, a sada im je prijavljivanje olakšano, jer ne moraju da znaju u čijoj je nadležnosti problem koji imaju.

Uspostavljanje Kontakt centra je, kako je naglasila, jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i svako ko uoči poslovanje u sivoj zoni, narušavanje prava potrošača ili radnika, ili sumnja u bezbednost proizvoda ili usluga, na jednom mestu može da podnese prijavu bilo kojoj od 44 republičke inspekcije.

Putem Kontakt centra moguće je podneti i pritužbu na postupanje službenih lica republičkih inspekcija.

Ono što građani i privreda neće moći da prijavljuju su problemi iz nadležnosti pokrajinskih i lokalnih inspekcijakao što su komunalni poslovi, komunalni red, saobraćaj, buka, vanpijačna prodaja, izgradnja objekata u nadležnosti opštine/grada i drugo.

U tim situacijama, operateri će ih uputiti na nadležnu pokrajinsku ili lokalnu inspekciju.

Dodatne informacije mogu se dobiti na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Brnabić donela odluku o isplati penzija uz posebna ovlašćenja i putem dostave
Beograd, 24. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

 

Vojska prilagođava Halu 1 na Sajmu za prihvat pacijenata
Beograd, 24. mart 2020.

Hali 1 Beogradskog sajma - postavljanje 3000 kreveta

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas u Hali 1 Beogradskog sajma pripadnike tog ministarstva Vojske Srbije koji su angažovani na postavljanju 3.000 kreveta namenjenih za smeštaj lica sa simptomima virusne infekcije COVID-19.

U saopštenju tog ministarstva navodi se da je Vulin, koji se sa članovima Kolegijuma uključio u lance koji su formirani kako bi se što pre istovarili vojnički kreveti, istakao da Vobavlja sve svoje zadatke, u skladu sa naređenjima dobijenim od vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Kriznog štaba Vlade, stručnjaka i stručnog tima.

Prema njegovim rečima, na Sajam će doći i stručnjaci iz Kine da bi procenili kako to sve izgleda i da li je potrebno nešto promeniti ili dodatno uraditi.

Kao Vojska Srbije bićemo spremni da izađemo u susret svakoj potrebi i da obezbedimo sve što je potrebno da bi se ovde lečili ljudi. Isto što radimo ovde, spremni smo da učinimo i u bilo kom gradu u Srbiji, u skladu sa potrebama i nalozima Kriznog štaba Vlade Srbije, poručio je Vulin.

Ministar je ponovio da je Vojska Srbije dovoljno spremna, organizovana i brojna da može da izađe u susret svakoj potrebi našeg stanovništva.

On je objasnio da će Vojska obezbeđivati i ovaj objekat na Sajmu ukoliko bude potrebno, kao i svaki drugi u kome se u karantinu nalaze naši građani, kao što obezbeđuje i sve migrantske kampove, značajne zdravstvene ustanove i granične prelaze.

U Hali 1, gde je u toku postavljanje krevetajedinice ABHO izvršile su preventivnu dezinfekciju prostora, navodi se u saopštenju.

 

U Srbiji registrovano ukupno 303 slučaja COVID-19
Beograd, 24. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da su u našoj zemlji do danas, do 15 časovaregistrovana ukupno 303 slučaja zaraze COVID 19.

Lončar je na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 94 osobe, od kojih su 54 uzorka pozitivna, a 40 je negativno na novi koronavirus.

On je naveo da je od 54 potvrđena slučaja, 27 osoba hospitalizovano, dok se preostalih 27 nalazi u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak, kako je dodao, do danas je testirano ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. 

Lončar je precizirao da je osam pacijenata na respiratorima na Infektivnoj klinici u Beogradu, pet u Nišu, po četiri u Novom Sadu i Kragujevcu, dok ukupan broj pacijenata na bolničkom lečenju iznosi 152.

Imamo ukupno 303 pacijenta pozitivna na koronavirus, s tim što nismo računali na 15 pacijenata koji su do ovog momenta izlečeni i otišli su kući, budući da su imali dobre laboratorijske nalaze i dva negativna testiranja, objasnio je ministar.

On je podsetio na to da je juče, u konsultaciji sa kineskim lekarima, doneta odluka o tome da se za dva dana pređe na novi metod borbe sa koronavirusom, koji podrazumeva testiranje većeg broja ljudi.

Prema njegovim rečima, već je izdat nalog svim domovima zdravlja da će morati da imaju po jedan objekat, opremljen sa rendgen-aparatom i aparatom za laboratoriju, kako bi se proverila krvna slika, pri čemu će tu dolaziti svi pacijenti za koje se odredi da treba da budu testirani.

Epidemiolozi će određivati ko treba da dođe u dom zdravlja da se testira u za to tačno određene prostorije, objasnio je Lončar i istakao da kineski stručnjaci sada obilaze te prostorije jer u njima treba obezbediti posebne uslove.

On je objasnio da će, na osnovu odluke o masovnom testiranju, biti testirani oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procene da treba da budu testirani.

Ministar je ukazao na to da su, pored povećanja indikacija za testiranje, mere socijalnog distanciranja i kućne izolacije i dalje osnova u borbi protiv koronavirusa.

Lončar je naglasio da odluka o testiranju neće biti nikakva privatna odluka, i da naši epidemiolozi, u saradnji sa kineskim stručnjacima, imaju tačne procedure i pravila po kojima će postupati.

Ministar je, na pitanje o karantinu za osobe koje su lako obolele, rekao da će, kada za dva do tri dana budu pripremljeni resursi za to, svi oni koji su pozitivni na koronavirus biti smešteni u tim kapacitetima.

Takođe, kako je najavio, VMA će od sutra funkcionisati kao civilna bolnica i primaće sve građane sa zdravstvenim problemima koji nemaju veze sa koronavirusom, dok će umesto VMA pacijente zaražene koronom primati Gradska bolnica na Zvezdari.

Premeštanje pacijenata iz Gradske bolnice na VMA je već počelo, a kada budu popunjene Zemunska i bolnica „Dragiša Mišović“ onima koji su zaraženi koronom, popunjavaće se Gradska bolnica, budući da tu ima dosta priključaka za respiratore, precizirao je Lončar.

On je preneo da je kineskim stručnjacima bilo predstavljeno više lokacija u Beogradu za prihvat i smeštaj osoba sa lakšim simptomima virusa korona, a da su oni izabrali Sajam, jer tu postoje neki neophodni uslovi.

Lončar je objasnio da moraju da postoje posebni ulazi za pacijente, za lekare, sestre i medicinsko osoblje, kao i da treba da se ispune još neki faktori kako bi se postigla apsolutna bezbednost.

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će za približno nedelju dana na celoj teritoriji Srbije biti potpuno spremni svi kapaciteti za novi način borbe sa koronavirusom, dok će u Beogradu sve biti pripremljeno već za par dana.

On je podsetio na to da je ranije koncept bio da se što više razvuče epidemija kako bi sistem mogao da opstane i da što manje ljudi umre, naglašavajući da je na početku borba sa virusom zavisila od opreme i drugih mogućnosti, ali da je sada sasvim druga situacija zahvaljujući pomoći iz inostranstva.

Zdravstveni radnici su za sada angažovani u četiri smene, naglasio je Kon i izrazio očekivanje da će uspeti da motivišu i kolege iz domova zdravlja, budući da će u tim ustanovama biti napravljeni mali korona centri, gde će dolaziti građani da se testiraju.

U skladu sa tim, on je precizirao da će svi članovi porodice zaraženog koronavirusom biti testirani, kao i svi sa kojima je bio u kontaktu prethodnih 14 dana, a moći će da se testiraju i svi oni koji su došli iz inostranstva i bili u karantinu.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se povećani obim testiranja odnosi pre svega na zdravstvene radnike i osobe koje su imale kontakt sa inficiranim licima.

Ona je navela da je suština novog pristupa da se traga za virusom i da se ne dozvoli da iz osobe koja trenutno ima infekciju pređe na novu, osetljivu osobu.

Lekari u Srbiji su do sada, kako je objasnila, slali pozitivne na koronavirus sa blažom kliničkom slikom u kućnu izolaciju, ukoliko su imali uslove da budu smešteni u posebnu sobu i nisu živeli u porodici sa novorođenčetom, ili osobom koja ima oslabljen imuni sistem.

Međutim, u narednom periodu će se sprovoditi još striktnije mere, odnosno, i te osobe koje imaju blagu kliničku sliku, a pozitivne su na koronavirus, biće smeštene u posebne objekte gde će biti pod zdravstvenim nadzorom, ukazala je Kisić Tepavčević.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević ponovila je da testovi koji se nalaze u privatnim klinikama nisu testovi za novi koronavirus, već su to testovi za prethodne poznate koronaviruse, koji su uzročnici obične prehlade.

Milošević je naglasila da se testiranja na novi virus vrše samo na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", a uskoro će početi i u Kliničkom centru Srbije.

Ona je, takođe, apelovala na građane da ne uzimaju na svoju ruku lekove za koje se tvrdi da su efikasni u lečenju koronavirusa.

 

Treća žrtva zaraze koronavirusom u Srbiji
Beograd, 23. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“ preminula još jedna osoba starosti 60 godina, što je treća žrtva ove bolesti u našoj zemlji, najavivši drastično uvećanje testiranja koje se može očekivati za 48 časova.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i članovi kineskog ekspertskog tima za borbu protiv koronavirusa, koji su pre dva dana doputovali u našu zemlju, precizirao da preminula ženska osoba nije imala težu kliničku sliku.

On je rekao da se broj obolelih povećava iz dana u dan, a takav se utisak stiče i zbog loše metodologije, po kojoj smo saopštavali dva puta dnevno broj zaraženih, ističući da će se sada to činiti jednom, u 15 časova, onako kako to rade druge evropske zemlje.

Nadležni su se do danas trudili i delimično uspeli da, ne samo uz nadzor, već i uz ključnu ulogu lekara, uspore pandemijsku krivu, kako ne bi došlo do eksponenecijalnog rasta obolelih, kao što je slučaj u nekim zemljama, ukazao je predsednik.

On je najavio, nakon razgovora sa kineskim stručnjacima, promenu pristupa u borbi protiv koronavirusa, koja podrazumeva veći broj testiranja, ali i izolaciju i lakše obolelih ljudi.

Krenućemo na masovna testiranja, a njihovo drastično uvećanje može se očekivati za 48 časova, poručio je Vučić i naveo da imamo dovoljno testova za prve dane drastičnog uvećanja, a u međuvremenu dobićemo nove testove ljude koji mogu da ih sprovedu.

Prema njegovim rečima, iz razgovora sa kineskim stručnjacima predstavnici države su mnogo toga saznali, a bilo je reči o tri stvari - kako i na koji način da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo koronavirus, koje su dodatne mere koje država može i mora da preduzme da bismo omogućili zdravstvu da obavi svoj posao, kao i ekonomske mere da se olakša kriza, odnosno omogući da građani prežive period i imaju pristojnu budućnost u zemlji.

 

Kineski eksperti veoma povoljno ocenili mere Vlade za suzbijanje epidemije
Beograd, 22. mart 2020.

Epidemiološki tim

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da su se kineski  eksperti, na prvom sastanku sa Štabom, veoma povoljno izrazili o merama koje je Vlada preduzela u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Kon je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će razgovor sa kineskim lekarima o svim detaljima i narednim merama biti nastavljen.

On je saopštio da je u Srbiji obolelo do danas 187 ljudi, da je 97 hospitalizovano, 14 je na respiratoru, kao i da do sada imamo dve žrtve, pošto je umrla jedna starija žena koja je bila na mehaničkoj ventilaciji pluća.

Kako je rekao, od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata, devet je u KC Vojvodine, deset u KBC Niš, devet u KC Kragujevac, trideset na Infektivnoj klinici, sedam na Klinici za pulmologiju u KCS i tridesetdvoje u KBC „Dragiša Mišović“.

Planira se da se 27 pacijenata prebaci na KBC Dragiša Mišović, dodao je Kon.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ najavila je da će građani od sutra biti izveštavani jednom dnevno, u 15 sati, o epidemiološkoj situaciji.

Ona je objasnila da se to čini imajući u vidu činjenicu ograničenja kretanja, dodavši da će sve informacije i dalje biti dostupne, samo se menja dinamika izveštavanja.

Od sutra izveštavaćemo jednom dnevno na konferenciji za štampu u 15 časova, u Vladi. Nije se promenila epidemiološka situacija, osim što hoćemo da budemo efikasniji i operativniji. Izveštaj od 15 časova obuhvataće od sutra rezultate svih testiranja od 15 časova prethodnog dana do 15 časova tekućeg dana, rekla je Kisić-Tepavčević.

Ona je objasnila da će večeras biti objavljen izveštaj u 18 časova na sajtu Ministarstva zdravlja i COVID-19, kao i do sada, te da nisu na ovoj pres konferenciji mogli da iznesu nove informacije u odnosu na one od 8 sati ujutru.

 

Avion sa medicinskom opremom iz NR Kine sleteo na beogradski aerodrom
Beograd, 21. mart 2020.

Na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" večeras oko 19.40. časova sleteo je avion "Er Srbije" kojim su u našu zemlju stigli stručnjaci iz Kine i medicinska oprema neophodna u borbi protiv koronavirusa, koju je Srbiji uputila Narodna Republika Kina.

Avion su na aerodromu dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka NR Kine u našoj zemlji Čen Bo.

Avionom koji je doleteo iz Kine u Beograd je stiglo šest najeminentnijih kineskih epidemiologa, koji su na pistu izašli sa maskama, a višeminutnim aplauzom su ih dočekali predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade.

Ispred aviona organizovan je svečani doček uz zastave dveju zemalja, a Vučić se pozdravio sa kineskim lekarima laktovima.

Među članovima Vlade koji su dočekali kineske stručnjake bili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Vučić je iskazao zahvalnost kineskom predsedniku Si Đipingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu na medicinskoj pomoći koja je večeras stigla u Srbiju.

On je nakon dolaska prvog aviona iz Kine istakao da je sve ovo  besplatna pomoć i velika podrška Kine, i poručio da čeka kineskog predsednika u Srbiji, gde će ga dočekati stotine hiljada ljudi.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo zbog toga što Srbija ima avione A330 i A320, kojima može da se dopremi ovako velika količina pomoći.

Najveći srpski avion, Erbas A330 "Nikola Tesla", doleteo je iz Kine sa velikom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitnom opremom i neprocenjivim resursom - kineskim ekspertima.

Kineski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu, u znak odgovora na dobrodošlicu domaćina.

To je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv koronavirusa, koju je poslao predsednik Kine Si Điping.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsednika Srbije.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kineskom jeziku i ćirilici, "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo", uz srce na čijoj je jednoj polovini zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

Inače, još jedan avion Er Srbije, Erbas A320, poleteo je jutros u 6.15 časova za Šangaj, po drugu turu pomoći.

Kineski predsednik je u pismu, koje je juče primio predsednik Srbije, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv koronavirusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda, naveo je Si.

Od sutra zabrana kretanja od 17 do 5 časova ujutru
Beograd, 21. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na večerašnjoj konferenciji za novinare da će predložiti Vladi da od sutra zabrana kretanja bude produžena i da traje od 17 časova do 5 sati ujutru.

Vučić je upozorio na to da ako i to ne bude dovoljno, ova mera će biti širina i dalje, i ponovio molbu građanima da ne izlaze napolje.

On je rekao da je to veoma teška mera, ali da disciplina građana nije bila dovoljna.

Predsednik je rekao da će tu meru večeras predložiti Vladi, i da veruje da će ona biti prihvaćena.

Policijski čas će od sutra trajati ne od 20 sati, već od 17 sati. Što znači da će zabrana kretanja trajati 12 sati za one koji imaju manje od 65 godina, objasnio je on.

Vučić je rekao da je danas bio najteži dan za Srbiju, jer je utvrđeno da je zaraženo još 36 osoba, što je ukupno 171 zaraženi novim koronavirusom.

On je upozorio na to da će broj zaraženih biti svaki dan sve veći i veći, ukoliko građani Srbije ne promene svoje ponašanje.

Vlada pooštrila mere u borbi protiv koronavirusa
Beograd, 21. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Republike Srbije. Ova odluka stupa na snagu večeras, od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane za koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica u samoposlugama.

Spisak prodavnica koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Za sva lica mlađa od 65 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Trgovinske radnje, samoposluge, apoteke i slično ne smatraju se javnim okupljanjem u zatvorenom prostoru.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska  u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom  za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina.

Još jednom apelujemo na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je Vlada donela kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici.

 

Preminuo prvi pacijent od koronavirusa u Srbiji
Beograd, 20. mart 2020.

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da je danas od posledica zaraze koronavirusom preminuo prvi pacijent u našoj zemlji.

Brnabić je rekla da je reč o 59-godišnjem pacijentu iz Kikinde koji se lečio u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Ona je u ime Vlade Srbije i predsednika Republike, izrazila saučešće porodici preminulog, odavši priznanje lekarima i medicinskom osoblju koji su se lavovski borili za njegov život.

Premijerka je dodala da je u Srbiji do danas u 18 časova registrovano ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID-19, što je za 17 više od poslednjeg izveštaja jutros u 8 časova,

Ona je najavila da se od sutra u 20 sati ukida javni prevoz u Srbiji do daljnjeg, a od nedelje u 20 časova se zatvaraju restorani, kafići i tržni centri.

U ovom trenutku opasnost je suviše velika, a pritisak na lekare i medicinske sestre je prevelik da bismo razmišljali o materijalnoj strani zatvaranja kafića i tržnih centara, naglasila je Brnabić, dodavši da će biti dozvoljena dostava hrane, zato što i pored ukidanja javnog prevoza, putnički, automobilski, privatni, kao i taksi prevoz, može da funkcioniše još uvek.

Restriktivne mere donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv koronavirusa, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Brnabić rekla da će testiranje na koronavirus, pored Instituta Torlak, od sada obavljati i Infektivna klinika Srbije i KC Vojvodine, još jednom upozorivši građane na to da ozbiljno shvate mere Vlade.

Premijerka je upozorila na to da ni naš zdravstveni sistem neće moći, bez obzira na broj respiratora i zaštitne opreme, da se izbori sa širenjem virusa, ako ne smanjimo pritisak na njega u danima koji dolaze.

Brnabić je najavila da sutra stiže velika pošiljka pomoći iz Kine, da je naš najveći avion erbas A330 odleteo u tu zemlju i da se očekuje da se vrati sa velikom pošiljkom medicinskih aparata i zaštitne opreme.

Doći će, čemu se najviše radujemo, eksperti iz Kine, koji su se u toj zemlji borili protiv koronavirusa i koji će pomoći našim stručnjacima, rekla je premijerka.

Ona je uputila molbu poslodavcima da zaposleni rade od kuće, a da se za one koji to ne mogu, obezbedi prevoz, pozvavši te poslodavce da se preko Privredne komore Srbije jave Vladi.

Pokušaćemo da se izborimo da privreda trpi što manje, rekla je Brnabić, dodajući da niko neće propasti ako bude slabije poslovao u ovoj situaciji.

Objavljen spisak prodavnica koje će raditi nedeljom od 4 do 7 časova
Beograd, 20. mart 2020.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije objavilo je na svom sajtu spisak više od 800 trgovinskih objekata koji će raditi nedeljom od 4 do 7 časova.

U tim prodavnicama će moći da se snabdevaju građani stariji od 65 godina.

Na spisku se nalaze prodavnice širom Srbije sa tačnim adresama.

Trgovisnki objekti u Čačku koji će za raditi nedeljom od 4 do 7 časova za starije od 65 godina su:
AMAN - Ibarski put bb
TEMPO - Železnička Kolonija bb
DIS - Bulevar Vuka Karadžića bb, 32000 Čačak
LIDL - Beogradska 1
RODA - Milenka Nikšića 28

 

Od sutra u 8 časova zatvaranje granica za putnički saobraćaj
Beograd, 19. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na konferenciji za novinare, da će od sutra u 8 časova biti zatvorena granica za putnički saobraćaj.

Vučić je rekao da se u narednim danima očekuje ubrzano povećanje broja zaraženih koronavirusom, i da će se epidemija sve teže kontrolisati te da će disciplina ljudi biti ključna.

On je saopštio da je do sada obolelo 103 lica, od čega je u bolnice smešteno 55 lica, dok je 6 osoba u teškom stanju i prikačene su na respiratore.

Očekujemo u danima i nedeljama koji dolaze, a to vidimo i po reakcijama lekara, dalje ubrazno povećavanje broja zaraženih. Nama je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, prelazimo na KBC ''Dragiša Mišović, rekao je predsednik Srbije.

On je precizirao da je dvoje ljudi pušteno kući, nakon što je dva puta njihov test na virus bio negativan, ali sa druge strane, svakog dana dolazi mnogo više.

Prema njegovim rečima bolnice su sve punije, a lekari se drže junački, dok vojska i policija veoma dobro obavljaju svoj posao.

On je dodao da se očekuje da još tri lica budu puštena, ako im test i po drugi put bude negativan, ali da se do sutra u ovo vreme očekuje da broj zaraženih bude možda i najveći do sada.

Broj od 100 je važan, jer je u nekim zemljama, taj broj krenuo geometrijskom progresijom da se uvećava, a to se teško kontroliše. Za nas je važno da pokušamo da zaustavimo, da rast ne bude eksponencijalan, da traje što duže, ali da bude niži, rekao je Vučić.

 

Pokrenut portal digitalne solidarnosti
Beograd, 19. mart 2020.

Digitalna solidarnost

 

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije pokrenula je portal digitalnasolidarnost.gov.rs na kom će moći da se postave informacije o svim besplatnim platformama, alatima za učenje i rad od kuće, besplatnim knjigama, kursevima, filmovima, muzici, televizijskom i kulturnom sadržaju za vreme trajanja pandemije COVID-19.

Verujemo da je solidarnost u ovakvim situacijama ključna i da samo zajedno možemo i moramo da budemo bolje i odgovornije društvo.

Kancelarija za IT i eUpravu poziva institucije da na svoje veb stranice okače baner koji će voditi ka portalu, kako bi besplatan sadržaj došao do još većeg broja ljudi i kako bismo svima olakšali period koji je pred nama.

 

Obustava svih komercijalnih međunarodnih letova sa i ka beogradskom aerodromu
Beograd, 19. mart 2020.

Aerodrom Nikola Tesla

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da Aerodrom ”Nikola Tesla” neće biti zatvoren tokom vanrednog stanja uvedenog zbog širenja virusa COVID-19, ali da će, na osnovu današnje odluke Vlade, u 12 časova biti privremeno obustavljeni svi komercijalni međunarodni letovi sa ovog aerodroma i ka njemu.

Međunarodni granični prelaz na Aerodromu ”Nikola Tesla”, odlukom Vlade, biće privremeno zatvoren od danas, 19. marta.

Ovaj aerodrom u Beogradu ostaje otvoren za sve humanitarne letove i kargo saobraćaj, a vazdušni prostor Srbije ostaje otvoren za sve prelete.

Preporuka putnicima je da se za detaljnije informacije o načinu ostvarivanja svojih prava obrate avio-kompaniji, navodi se u saopštenju.

 

Spisak kol centara u gradovima i opštinama dopunjen novim podacima
Beograd, 18. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije saopštila je da su u gradovima i opštinama u Srbiji otvoreni kol centri za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina.

Danas je spisak dopunjen novim podacima o opštinama i gradovima i kontakt telefonima kol centara.

Spisak gradova i opština sa brojevima telefona možete preuzeti ovde.

 

Naredni dani izuzetno važni u borbi protiv koronavirusa
Beograd, 18. mart 2020.

Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji za štampu da je u Srbiji do danas ukupno 89 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a da je na respiratoru šest građana.

Brnabić je prenela da su se na današnjem sastanku Kriznog štaba svi stručnjaci koji se bave ovim problemom saglasili sa tim da je praktično od juče počeo trend ubrzavanja širenja zaraze i da su naredni dani izuzetno važni u borbi protiv nje.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se uvedene mere uglavnom poštuju.

Odlukom Vlade, međunarodni vazdušni saobraćaj sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, obustavlja se do daljnjeg.

Takođe, zdravstveni i sanitarni inspektori određivaće obavezujuće mere obaveznog zdravstvenog nadzora i mere obavezne samoizolacije i usmenim putem, umesto samo uručivanjem pismenih rešenja, što je do sada bio slučaj.

Dodatno, pravo na ulazak u Republiku Srbiju proširen je i na vojne konvoje i transporte za vojne potrebe koji poseduju potrebne saglasnosti.

 

 Od sutra na snazi zabrana kretanja za starije od 65 godina
Beograd, 17. mart 2020.

Vlada Republike Srbije