OTPISANI - ilegalno pozorište

OTPISANI - ilegalno pozorište

Pozorište „OTPISANI“ je ilegalno pozorište. Glumci su iskusni ilegalci rođeni u Čačku, ali žive i studiraju van Čačka.

Sve što rade rade je protiv zakona i ilegalno, pošto pozorište „Otpisani“ nije nigde upisano ni registrovano, ne pripadaju nijednoj državnoj ustanovi, jer ni u Čačku nema pozorišta, ne plaćaju državni porez ni PDV, ne priznaje ih nijedna politička stranka, a ne priznaju ni oni nijednu od njih, svoje usluge naplaćuju projinim brašnom, sirom, kajmakom, jajima, a ne evrima ne ispunjavaju ni građansku dužnost zato što su seljaci, ne priznaje ih ni Evropska unija zato što igraju na srpskom jeziku, jedino ih priznaje narod zato što se i narod oseća otpisanim.

Glumci pozorišta „Otpisani“ su glumci beskućnici koji ne pripadaju nigde i nikom, osim sebi i ljubavi koju u sebi gaje prema pozorištu, živoj reči izgovorenoj sa scene, svome jeziku i svojoj kulturi, duhu za koji se vredi boriti.

„Sve nam možete oduzeti, ali dušu nikad“ ovo je moto pozorišta „Otpisani“.

A u Čačku je 1954 godine jednim ukazom tadašnje vlasti oduzeto gradsko pozorište. Od tada stari Čačani žive u nadi i iščekivanju da im se pozorište vrati.

Kad se pozorište vrati u nekadašnji Nemanjića Gradac, a sadašnji Čačak, vratiće se i „Otpisani“. Biće to „Povratak Otpisanih“.

A do tada, uz Božiju pomoć radiće i igrati predstave na svim scenama po Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Makedoniji... i svuda gde ih narod bude dočekao i lepo primio kao svoje pravo narodno pozorište.

 

OTPISANI - ilegalno pozorište

Baćko Bukumirović, profesionalni probisvet i umetnički rukovodilac Ilegalnog pozorišta ,,Otpisani’’.

Pozorištem se kao glumac, reditelj i dramaturg bavi već 35 godina. Iskusni ilegalac! Na ,,daskama koje život znače’’ ostvario više od 30 uloga igrajući širom bivše Jugoslavije ( od Triglava pa do Djevdjelije). U svom rodnom gradu Čačku na ,,daskama’’ je kao reditelj postavio 19 pozorišnih komada. Od dela iz klasične dramske literature do avangarde. Radio je u svim čačanskim amaterskim pozorištima. Osnivač je i umetnički rukovodilac pozorišnog ateljea ,,Saga’’, koji vodi od osnivanja 1994. godine pa do gašenja 2004.g. ,,Saga’’ je preteča Ilegalnog pozorišta ,,Otpisani’’ koji je osnovao 2009. godine. Svojim ilegalnim bavljenjem pozorištem u gradu koji nema svoje pozorište, bori se 20 godina da ovaj grad ponovo dobije pozorište ugašeno 1956. godine, nezrelom političkom odlukom tadašnje vlasti. Bavi se i pedagoškim radom u pozorištu. Generacije mladih ljudi, radeći sa njim, postali su iskusni pozorišni ilegalci u Čačku, a neki od njih studiraju na FDU i Akademiji umetnosti u Beogradu i u Novom Sadu. 

Zaposlen je u Domu kulture u Čačku kao organizator programa.

 

Telefon: 069/1988-990

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

OTPISANI - ilegalno pozorište

Dušan Jakovljević – organizator i sekretar

 

Po zanimanu ,,drug sekretar’’, po vokaciji novinar sa završenom žurnalistikom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, po opredeljenju PR Doma kulture u Čačku. Sa ,,ilegalcima’’ pozorišta ,,Otpisani’’ je od početka.

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.