30. Memorijal Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!“

30. Memorijal Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ 3. oktobar – 10. novembar 2020. 

30. Memorijal Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ 3. oktobar – 10. novembar 2020

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće svečano otvoren 3. oktobra u 13 časova u Umetničkoj Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku.

Memorijal Nadežde Petrović je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević.

Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačjnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice. Koncept se bazira na broju od 30 umetnika/umetnica (28 umetnika/umetnica i 2 umetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umetnički i geografski kontekst u kome umetnici/umetnice deluju izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija.

Zbog svog obima i značaja, izložba „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u 6 galerijskih prostora: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Galerija „Risim“, Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića, i na pet lokacija u javnom prostoru: Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

Naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1905. Sa druge strane prefiks „južni“ prožet u nazivu Jugoslavija i brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima ekosistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume. Prirodna potreba za jugom, danas je zamenjena hrljenjem na zapad u svim segmentima ljudskih potreba - sigurnosnih, ekonomskih, obrazovnih, intelektualnih, kulturoloških i umetničkih, koje nam svakodnevno govore o stanju društva u kome trenutno obitavamo.

Vizuelni identitet 30. Memorijala Nadežde Petrović koncepcijski je povezao Fikus Čačak (Ficus elastica), najveće i najstarije južno drvo na Balkanu, koji već pedeset godina nesmetano raste, šireći se i popunjavajući prostor Doma kulture u Čačku. Ovaj fikus nesumnjivo najneobičniji identitetski simbol grada, izrastao u specifičnim uslovima nadahnjujući se kulturom. Njegova bujna krošnja i velika lisna masa, isprepletena brojnim izdancima, deluje kao rizom prepun lateralnih širenja koji podsećaju na Delezov i Gatarijev rizomski diskurs, toliko blizak kontekstu savremene umetničke prakse.

Ovogodišnji Memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom „Teritorija kulture“, koji je osmišljen s ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, sa Cetinja i Banjaluke. U okviru ove zajedničke istraživačke platforme namenjene razvoju kreativnog i otvorenog dijaloga namenjenog mladima, realizovaće se škola za kritiku i umetnost, koja će pratiti Memorijal a istovremeno će se odvijati u Čačku, Cetinju i Banja Luci tokom trajanja izložbe.

Projekat „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mestu?“ realizuje se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Izložba i prateći program će se realizovati u prilagođenim uslovima u obimu koje će dozvoljavati novonastale mere u situaciji prouzrokovane pandemijom virusa Korona koji je uveliko uticao na početni koncept i pripremu celokupne izložbe.