Dodela Disove nagrade pesnikinji Ani Ristović 26. juna

Završne svečanosti 51. Disovog proleća koje su trebale da budu održane od 19. do 23. maja u Čačku odgođene su zbog vanredne sutuacije i katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju, tako da će Disova nagrada pesnikinji Ani Ristović biti uručena tek 26. juna 2014. godine čime će i zvanično biti spuštena zavesa na ovogodišnje svečanosti koje su počele 10. marta.

gradska biblioteka

Pre toga Gradska biblioteka prema usvojenom programu gostovaće 30. maja u Zaječaru na Festivalu mladih gde će u Disovom drugom zavičaju prestaviti manifestaciju i Bojana Markovića dobitnika nagrade „Mladi Dis“ za 2013. godinu Zatim će u ponedeljak, 16. juna 2014. godine u 18 časova, u klubu Doma kulture bite otvorena izložba najboljih digitalnih fotografija učenika osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga na temu „Moj svet“.

Na svečanom otvaranju izložbe osim što će biti uručene nagrade autorima najlepših fotografija biće dodeljene i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su napisali najlepše literarne radove.

Svečanost pred Disovim spomenikom biće održana u četvrtak, 26. juna u 18 časova, kada će Marjan Čakarević, pesnik i književni kritičar, kazivati slovo poeziji i biti dodeljena nagrada „Mladi Dis“ Jani Aleksić, pesnikinji iz Beograda, kao i treće nagrade za esej o Disovom stvaralaštvu Mariji Čalić i Isidori Đolović. Pred Disovim spomenik nastupiće i bend „Ilijada“ iz Lazarevca (Srećko Anđelković, Mila Vukelić i Vladan Ekmeščić) koji će izvesti nekoliko Disovih pesama.

Disova nagrada pesnikinji Ani Ristović biće uručena istoga dana u 19,30 časova u klubu Doma kulture gde će biti postavljena i izložba o dobitniku pod nazivom „Putovanje u središte sebe“ autora Marije Radulović.

Ovogodišnje Disove svečanosti trajno će obeležiti knjiga izabranih i novih pesama laureata Ane Ristović „Nešto svetli“, katalog „Putovanje u središte sebe“ i 45. broj časopisa „Disovo proleće“.

Gradska biblioteka predstavila je izdanja 51. Disovog proleće 20. maja u Srpskom književnom društvu u Beogradu, a 21. maja služen je parastos u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Zablaću pesniku Disu i svim utopljenim dušama u nezapamćenim poplavama koje su zahvatile našu zemlju.

Vanredna situacija prouzrokovana nezapamćenim klimatskom nepogodama prouzrokovala je promenu programa 51. Disovog proleće, ali nije umanjila kvalitet manifestacije i značaj pesničkog opusa laureata Ane Ristović.