Biblioteka u avgustu

Biblioteka na bazenima u Čačku

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ obezbedila je tokom letnjih meseci veliki broj programa i sadržaja, koji većini naših sugrađana omogućavaju da vreme odmora i razonode provedu u okruženju knjige i kulture. Tokom jula meseca Biblioteka je za učenike organizovala tri radionice: letnju školu novinarstva, radionicu zanimljive geografije „S decom oko sveta“ i kreativnu radionicu izrade pinjata od novinskog papira, koje su privukle zainteresovanu decu da se edukuju i zabave uz stručne saradnike ustanove i bibliotekare. Podsećamo i da je do sredine jula trajala promotivna akcija besplatnog učlanjenja ili obnove članarine za odlične učenike škola na području opštine Čačak, koju je iskoristilo par stotina učenika.

U avgustu Biblioteka nastavlja sa veoma aktivnim radom, pa će uprkos letnjim vrućinama besplatno obezbediti knjige i časopise za korisnike gradskih bazena u Čačku, zahvaljujući saradnji naše ustanove sa SC „Mladost“ i Kancelarijom za mlade Čačak. Od 6. do 9. avgusta gosti Biblioteke su dramaturzi Maša Seničić i Ivan Stojiljković, koji će voditi filmsku radionicu na kojoj će 14 mladih polaznika upoznati tajne kinematografije i izrade kratkih filmova.

Već 11. i 12. avgusta Gradska biblioteka u Čačku učestvuje svojim programima na trećim Danima urbane kulture u Čačku (11-13. 8), čime se nastavlja uspešna saradnja od ranijih godina sa udruženjima Alternativa za Čačak i Dani urbane kulture. Prvog dana Dečje odeljenje Biblioteke organizuje radionicu izrade graničnika za knjige (bukmarkera). Kao i 2016. godine, Biblioteka će na Danima urbane kulture organizovati dvodnevnu humanitarnu prodaju rashodovanih knjiga i sopstvenih izdanja u cilju pomoći onima kojima je najpotrebnije. Drugog dana festivala, u subotu 12. avgusta, Gradska biblioteka po prvi put u Čačku organizuje Živu biblioteku u saradnji sa kancelarijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i Danima urbane kulture.

Projekat „Ne ceni knjigu po koricama – Živa biblioteka u Srbiji“ sprovodi se u Srbiji od 2012. godine pod pokroviteljstvom Saveta Evrope u Beogradu, uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Koordinator projekta od 2014. godine je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Cilj projekta Živa biblioteka je u suzbijanju diskriminacije u društvu i otvaranju dijaloga, podsticanju razumevanja i tolerancije. Građani Čačka i posetioci festivala DUK će 12. avgusta na prostoru pored Skejt parka i Gradskog bedema moći umesto papirnih da iznajme žive knjige, odnosno pojedince koji će govoriti o temama nasilja u porodici, suicida, nezbrinutih osoba, samohranog roditeljstva, feminizma, problemima slepih i slabovidih osoba itd.

Aktivnosti Biblioteke nastavljaju se sredinom avgusta novom dvodnevnom radionicom zanimljive geografije koju vodi profesor Vladimir Majstorović. Polaznici ove radionice će drugog dana imati organizovan izlet u Ovčar Banju, koji Biblioteka realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Čačka i Izadavačkom kućom „Pčelica“ iz Čačka, radi upoznavanja prirodnih lepota tog predela i kulturno-istorijskog nasleđa. Svojevrstan vodič na tom putovanju biće knjiga „Ovčarsko-kablarska bajka“ nedavno preminulog Raše Popova, u izdanju IK „Pčelica“.

Rezultati svih letnjih aktivnosti Gradske biblioteke, odnosno rada učesnika programa tokom leta 2017. godine biće prikazani u prostoru Dečjeg odeljenja i Bibliokutka, na završnoj izložbi poslednje nedelje avgusta meseca.