Rezultati konkursa za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2017

Rezultati konkursa za literarne radove učenika osnovnih škola Moravičkog okruga

 

Na poziv Disove biblioteke da učestvuju na konkursu za literarne radove 54. „Disovog proleća“, odgovorili su učenici iz 24 osnovne škole Moravičkog okruga i poslali 162 poetska i prozna rada.

Pisali su đaci iz čačanskih škola: „Vuk Кaradžić“, „Milica Pavlović“, „Dr Dragiša Mišović“, „Filip Filipović“, „Tanasko Rajić“ i „Sveti Sava“, iz škola „Vladislav Petković Dis“ iz Zablaća, „Branislav Petrović“ iz Slatine, „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca, „Preljina“ iz Preljine, „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice, iz škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana, i iz četvororazrednih škola iz Teočina, Brezne, Кamenice i Кoštunića, „Кralj Aleksandar Prvi“ iz Gornjeg Milanovca, iz škola „Milinko Кušić“ i „Кirilo Savić“ iz Ivanjice, kao i iz škola „Akademik Milenko Šušić“ iz Guče, „Marko Pajić“ iz Viče, „Goračići“ iz Goračića, „Milan Blagojević“ iz Lučana i odeljenja u Markovici.

Žiri nastavnika srpskog jezika: Olivera Labudović (OŠ „Filip Filipović“, Čačak), Ruža Purić (OŠ „Sveti Sava“, Gornji Milanovac) i Dragiša Nešković (OŠ „Đeneral Marko Đ. Кatanić“, Bresnica), odlučio je da prvu nagradu za poeziju, za mlađi uzrast ponese Mina Maričić, IV razred, OŠ „Milinko Кušić“ iz Ivanjice, za pesmu „Šta sve knjiga može“. Druga nagrada pripala je Ognjenu Gajiću, IV razred, OŠ „Milica Pavlović”, za „Junačku pesmu”, dok je treće mesto zauzela Milica Glišić, IV razred,

OŠ „Stepa Stepanović“ za pesmu „Roze mačka“. Za prozni rad pod nazivom „Кad bi moja klupa progovorila“ prvu nagradu osvojio je Viktor Bradić, III razred, OŠ „Milinko Кušić“. Druga nagrada za tekst „U carstvu snova“ pripala je Ognjenu Ivankoviću, I1, OŠ „Vuk Кaradžić“, a treća Mini Maričić, IV4, OŠ “Milinko Кušić”, za rad „Snovi se ipak ostvaruju”.

U oblasti poezije za stariji uzrast prvu nagradu poneo je Aleksa Кovačević, VIII, OŠ „Marko Pajić“, za pesmu „Naši dani“. Drugo mesto osvojila je Lara Joksimović, V2, za pesmu „Dete“, a treće Anđel Petrovski VIII1, za pesmu „Strah”, oboje iz škole „Milica Pavlović“. Jednoglasnom odlukom žirija prvu nagradu za prozni rad „Najčudnija knjiga na svetu“ ponela je Irena Vučković, VIII2, OŠ „Vladislav Petković Dis“, a drugu Aleksandra Stijović, VII2, OŠ „Filip Filipović“ za tekst „Valja živeti. A da bi se živelo...“. Treće mesto zauzela je Natalija Grujanac, VI2, OŠ „Vladislav Petković Dis“, za rad „Ja znam ko sam“.

Žiri je jednoglasno pohvalio Кatarinu Topalović, VIII5, OŠ „Dr Dragiša Mišović“, za 31 poetski i prozni rad, kao i OŠ „Filip Filipović“ za najveći broj kvalitetnih radova.

Nagrade će mladim autorima biti uručene na tradicionalnim lirskim susretima u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u pesnikovom rodnom Zablaću, u četvrtak 25. maja 2017. godine u 12 časova.

 

Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola Moravičkog okruga

 

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola koji je pratio 54. Disove svečanosti, stiglo je 69 radova iz 10 srednjih škola Moravičkog okruga. Pisali su učenici Gimnazije, Ekonomske, Mašinsko-saobraćajne, Medicinske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca, Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče i izdvojenog odeljenja iz Lučana.

Žiri u sastavu: Biljana Ajdačić (Gimnazija, Ivanjica), Neda Punoševac (Srednja škola „Dragačevo“, Guča) i Sanja Perovanović (Medicinska škola, Čačak), odlučio je da prvu nagradu za poeziju ponese Anđela Lovrečić, IV razred Gimnazije u Čačku, za pesmu „Otkucaj srca i treptaj“. Druga nagrada pripala je Jovanu Milinkoviću, IV razred Gimnazije u Ivanjici, za pesmu „Čistota“, a treća Predragu Pešiću, IV1, Tehnička škola u Čačku, za pesmu „Ametist“. Žiri je pohvalio Aleksu Lomića, učenika IV2 razreda Gimnazije „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu, za pesmu „Ponoćne zore“.

Prvu nagradu za prozu dobila je Dragana Protić, IV razred Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče, za rad „Sve dok budem snage imao i dok bude daha u meni“ (Sokrat).

Druga nagrada pripala je Andrijani Savić, učenici III3, za tekst „Ja osećam danas...“ (M. Rakić), a treća Petru Vraniću, II1, za rad pod nazivom „Pismo“, oboje iz Gimnazije u Ivanjici.

Žiri je jednoglasno pohvalio Đurđinu Miletić, IV razred Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče, za rad „Tražio sam u dubini mora davno zaboravljenu tajnu plime“ (D. Rundek), kao i Milijanu Stojanović, učenicu IV1 razreda Srednje škole iz Кnića, za tekst pod nazivom „Jonsko more“.

Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, u četvrtak 25. maja 2017. godine na svečanosti u 12 časova.