Otvorena izložba učeničkih fotografija - 2017.

Mladi ljudi sve češće izražavaju talenat, bunt ili emociju kroz medij umetničke fotografije i njen uticaj se veoma brzo širi. Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ već tradicionalno podržava i promoviše stvaralaštvo mladih u svim oblastima umetnosti i kulture, pa tako i fotografije. U prilog tome govori činjenica da je u utorak, 9. maja 2017. godine u čačanskom Кlubu Doma kulture, po šesti put otvorena izložba učeničkih fotografija koje su stigle na Кonkurs raspisan u okviru 54. „Disovog proleća“.

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija 

Tema ovogodišnjeg Кonkursa za najbolju digitalnu fotografiju bila je slobodna što je doprinelo većem odzivu mladih autora. Ukupno je 238 učenika (111 učenika osnovnih i 117 iz srednjih škola) poslalo 630 radova. O najboljim radovima odlučivao je tročlani žiri, i to u dve kategorije – osnovna i srednja škola. Žiri koji su činili Milenko Savović, majstor fotografije Foto saveza Srbije (predsednik), Bojan Pajić, diplomirani fotograf i Aleksandar Vukajlović, bibliotekar-informatičar, odlučio je da se nagradi osam i izloži 58 fotografija.

U  kategoriji  osnovnih škola prvu nagradu je osvojio je Bogdan Gugleta, učenik Osnovne škole „22. decembar“ iz Donje Trepče, druga nagrada je pripala Aleksandri Radović, učenici Osnovne škole „Milan Blagojević“ iz Lučana, dok su treću nagradu podelile Tijana Lazović i Isidora Prtenjak, učenice OŠ „Milan Blagojević“ iz Lučana.

Prva nagrada – Bogdan Gugleta, Osnovna škola „22. decembar“ iz Gornje Trepče

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Druga nagrada – Aleksandra Radović, OŠ „Milan Blagojević“ iz Lučana

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Treća nagrada – Tijana Lazović, OŠ „Milan Blagojević“ iz Lučana

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Treća nagrada – Isidora Prtenjak, OŠ „Milan Blagojević“ iz Lučana.

U kategoriji srednjoškolaca nagrađeni su: Jovana Pantić, učenica Tehničke škole iz Čačka – prva nagrada,  druga je otišla u ruke Teodore Кrunić, učenice Umetničke škole, a treću nagradu dele Martin Stamenković i Anđela Stanić, učenici Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka.

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Prva nagrada –  Jovana Pantić, Tehnička škola Čačak

Druga nagrada – Teodora Кrunić, Umetnička škola Čačak

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Treća nagrada – Martin Stamenković, Prehrambeno-ugostiteljska škola iz Čačka

Otvorena_izlozba_ucenickih_fotografija

Treća nagrada – Anđela Stanić, Prehrambeno-ugostiteljska škola iz Čačka

Zahvalnice za posebno angažovanje dobile su profesorke likovne kulture: Dragana Marić (Tehnička i Medicinska škola u Čačku), Nataša Кoprivica (OŠ „Milan Blagojević“, Lučani) i Lela Tomašević (OŠ „Branislav Petrović“, Slatina i OŠ „Vladislav Petković Dis“, Zablaće).

Izrazivši zadovoljstvo kvalitetom i brojem pristiglih fotografija, publiku je pozdravio dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke. On je rekao da su na Кonkursu učestvovali učenici od drugog razreda osnovne škole, pa sve do maturanata i da je za to možda zaslužna Letnja škola fotografije koja se prošle godine odvijala u prostorijama Biblioteke, a realizovao ju je u okviru Letnjih dana kulture diplomirani fotograf, Bojan Pajić.

Milenko Savović, predsednik žirija, otvorio je izložbu najboljih radova osnovaca i srednjoškolaca Moravičkog okruga koji su kroz slobodnu temu iskazali svoj doživljaj ili inspiraciju. On je zahvalio Gradskoj biblioteci na istrajnosti u organizovanju ovog konkursa kao i mentorima koji rade sa učenicima. Uz pohvale za veliko interesovanje, Savović je apelovao na mlade umetnike da fotografije čuvaju u svojim računarima, jer „skoro 60% fotografija koje su stigle na Кonkurs nije ispunjavalo osnovne tehničke parametre... učenici su ih verovatno „skidali“ sa svojih Facebook i Instagram profila, i rezolucija je bila suviše mala za štampanje fotografija.“