Кnjižne instalacije za E-generacije

Кnjižne instalacije za E-generacije 

Na pitanje kako tinejdžerima, najzahtevnijoj kategoriji potencijalnih korisnika biblioteke, približiti knjigu i čitanje odgovor je dala Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” kroz projekat „Кnjižne instalacije za E-generacije”. Razvoj i široka dostupnost tehničkih uređaja početkom 21. veka uticali su na odrastanje čitavih generacija mladih, pa se u skladu sa tim u čačanskoj Biblioteci javila ideja da tinejdžerima treba ponuditi mogućnost da putem sredstva komunikacije koje najčešće koriste otkriju nove književne sadržaje.

Upotreba pametnih telefona kojim se skeniranje, linkovanje, šerovanje, lajkovanje i komentarisanje na internetu podrazumeva, nametnula se kao primarna i logična forma koju treba zadržati. Ono što je Biblioteka trebalo da uradi je da postavi nove sadržaje u vidu kratkih video-zapisa (trejlera) u virtuelni prostor, do kojih bi se dolazilo skeniranjem QR koda na svojevrsnim „knjižnim instalacijama“ tj. osvetljenim vitrinama modernog dizajna u kojima se nalazi preporučena knjiga.

Aktivnosti na ovom inovativnom projektu za mlade Biblioteka je započela u drugoj polovini 2016. godine kada su odabrani naslovi romana za preporuku (od romana do stručnih publikacija koje nisu deo obavezne lektire), kontaktirani izdavači i nabavljene izložbene vitrine. Čačanski bibliotekari pokazali su maksimalnu kreativnost i širinu pišući prikaze knjiga (Olivera Nedeljković, Danica Otašević i Isidora Đolović), kratke scenarije (Olivera Nedeljković), muziku za trejlere (Mirko Drmanac) ili pak tumačeći uloge (Dubravka Ilić). Trejlere su snimali Miki Zlatić i Jovan Živković, montažu je uradio Ljubiša Ćirković, a organizaciju i koordinaciju aktivnosti Marija Radulović.

Кnjižne instalacije za E-generacije

Učenici Gimnazije snimaju trejler za „Lovac u žitu“

Кnjižne instalacije za E-generacije

Članovi benda „Jurka“ i snimatelj Miki Zlatić

Uz aktivno učešće mladih u realizaciji projekta (članovi novoformiranog Кluba kreativaca Teen Spirit pri Biblioteci, učenici čačanske Gimnazije i članovi beogradske Mreže B.O.O.К. koju vodi Aleksandar Gubaš), u snimanju trejlera su učestvovali lovac Zoran Poledica, član Lovačkog udruženja „Radiša Poštić iz Mrčajevaca, Ivana Subotić, novinarka TV Telemark, i pas Magi.

Кnjižne instalacije za E-generacije

Ivana Subotić i pas Magi u trejleru za „Tragovima moga psa“

„Кnjižne instalacije za E-generacije“ je projekat koji podstiče istraživački rad i kreativno mišljenje, a namenjen je učenicima srednjih škola, studentima, ljubiteljima knjige, ali i svim građanima Čačka za koje je „ jedan deo usluga dislociran, tj. stavljen u virtuelni prostor interneta“ kako je rekao evaluator i direktor Biblioteke, dr Bogdan Trifunović na nedavno održanoj konferenciji za medije.Snimljeni trejleri za knjige Dođi na jedno čudno mesto, Ilustrovani rokenrol vodič, Tragovima moga psa, Lovac u žitu, Sjaj zvezda na plafonu i Mamin dnevnik mogu se videti na sajtu http://www.cacak-dis.rs/egeneracije/ kao i na Youtube kanalu. Prvi krug lokacija na kojima će „instalacije“ moći da se vide su prometna omladinska meste: Gimnazija, Savetovalište za mlade Doma zdravlja, Omladinski klub Кancelarije za mlade i Prehrambeno-ugostiteljska škola.

Кnjižne instalacije za E-generacije

Članovi Кluba kreativaca „Teen Spirit“

Projekat je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja sa 455.000 dinara.