Katalog Legata Filipovića

Na samom kraju 2016. godine Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ objavila je kapitalno izdanje, Кatalog Legata Milivoja i Božidarke Filipović. Кatalog Legata bibliografski obrađuje jednu od najočuvanijih zbirki knjiga i periodike objavljenih od sredine XIX veka na srpskom jeziku, a koja se skoro sedam decenija čuva u Gradskoj biblioteci u Čačku. Vrednost zbirke-legata, koja je kao biblioteka celina 2013. godine proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja, dolazi do izražaja i zbog činjenice da je ona plod višedecenijskog marljivog prikupljanja, čuvanja, koričenja i pažljivog iščitavanja dvoje seoskih učitelja, bračnog para Milivoja (1871-1941) i Božidarke (1874-1959) Filipović.

Katalog Legata Filipovića

Milivoje i Božidarka su zaveštali svoju zbirku knjiga i periodike od preko 3.000 jedinica Biblioteci u Čačku, koja je 1948. i formalno preneta u ustanovu i čuva se u okviru Naučnog odeljenja. Legatori nisu bili poznate javne ličnosti Srbije i Jugoslavije, već široj javnosti nepoznati kulturni i prosvetni pregaoci. U kontekstu vrednosti zbirke, njen značaj imena legatora nisu mogla da podignu, već znalački odabir naslova i autora, nabavka celokupnih edicija, kvalitetno koričenje, čuvanje knjiga u zastakljenim ormanima koji su i danas deo Legata, zapisivanje na marginama knjiga detalja koji se odnose na autora ili temu publikacije, kao i upućivanje na druge publikacije u vezi.

Кatalog je objavljen uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Autori publikacije su stručni radnici čačanske Biblioteke: mr Marijana Matović (koordinator projekta), Nataša Кrivačević Popović, Snežana Planić, Mirko Drmanac, Tamara Janković, dok je dr Bogdan Trifunović urednik publikacije. Oformljeni stručni tim je za veoma kratak vremenski rok morao da urad obiman posao provere kataloških zapisa za monografske i serijske publikacije, ispis bibliografije iz baze podataka, ispis registara, formiranje spiskova građe koja izvorno nije inventarisana, digitalizaciju građe, itd. Publikacija je luksuzno opremljena, u tvrdom povezu sa zaštitnom omotnicom, na 560 strana velikog formata i kolornim tabakom pratećih ilustracija. Štampu potpisuje „Službeni glasnik“ iz Beograda.

Кatalog Legata Milivoja i Božidarke Filipović objavljen je kao 20. knjiga u okviru edicije Zavičajna bibliografija, koja baštini bibliografski rad stručnih radnika Biblioteke u Čačku i njihovih saradnika. Pored bibliografskog popisa knjiga, Кatalog donosi i nepoznate biografske činjenice o osobama iz kulturnog i prosvetnog života izvan prestonice Beograda ili velikih kulturnih centara, omogućuje bolje poznavanje istorije književnosti objavljene na srpskom jeziku, pruža osnova za dalja istraživanja iz oblasti lingvistike, istoriografije, folkloristike, semiotike, teorije književnosti i drugih disciplina.

Promocija ovog kapitalnog izdanja čačanske Biblioteke održaće se u februaru 2017. godine, tokom održavanja manifestacije „Štampana reč“.