NAGRADA „MLADI DIS“ DODELJENA JANI ALEКSIĆ

Na ovogodišnji konkurs za nagradu „Mladi Dis“ prispelo je 29 rukopisa. Stručni žiri imenovan od strane Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku koji je radio u sastavu: Miloš Petković /predsednik/, Enes Halilović i Vladimir Stojnić, većinom glasova doneo je odluku da ove godine nagrada pripadne rukopisu pod šifrom „Sirin“.

Autorka rukopisa pod šifrom „Sirin“ je Jana Aleksić, rođena 1984. godine

Rukopis Jane Aleksić izdvojio se svojim zaokruženim poetskim kvalitetom, jezičkom igrivošću i precizno osmišljenom kompozicijom knjige. Кorespondiranje sa tradicijom, uz autopoetičko promišljanje i uvođenje savremene leksike, doveli su do stvaranja inovativnih pesničkih slika i poeziju nagrađene autorke učinili dovoljno zrelom i smelom da, na sebi svojstven način, zakorači u prostor savremenog srpskog pesništva.

Pored nagrađenog, kao rukopisi vredni pažnje, u užem izboru našli su se i rukopisi potpisani šiframa „Razigrani krajputaš“ autora Aleksandre Stojković (1987),„Ždral“ Suzane Stojković (1984), „Dvoličnost“ autora Jelene Blanuše (1987) i „A onda vetar stane“ Anđele Pendić (1993).

Žiri pohvaljuje napore autora i savetuje im istrajnost u budućim pesničkim bdenjima nad sopstvenom poetikom.