Noć ruske knjige

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u petak, 16. decembra obradovala sve generacije ljubitelja ruske književnosti. Celovečernji program imao je nekoliko segmenata, a odvijao se na tri lokacije.

 Noć ruske knjige

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” održano je „Rusko veče” kojim je Biblioteka obeležila Dan grada Čačka. Anita Panić, poznati televizijski autor, dokumentarista i pisac i Ruskinja Elena Stanisavljević, gitara i vokal, uvele su publiku u svet uzbudljivih životnih sudbina velikih ruskih umetnika koje je sovjetski režim i КGB proganjao za života. Pevali su se i kazivali stihovi Ane Ahmatove, Sergeja Jesenjina, Кonstantina Simonova, Bulata Okudžave itd. Ovaj poetsko-muzički program sufinansirao je Grad Čačak.

 Noć ruske knjige

Iste večeri u pozajmnim odeljenjima Gradske biblioteke organizovani su programi povodom obeležavanja tradicionalne manifestacije „Noć knjige” koje organizuje knjižara Laguna. U izdvojenom kutku Dečjeg odeljenja, opremljenog u ruskom duhu zahvaljujući profesorki ruskog jezika, Кseniji Radojičić, najmlađi su sa svojim roditeljima uživali u interpretaciji odabranih ruskih narodnih bajki, kao i u pričama poznatih ruskih autora. Bajke i priče su, na veliko zadovoljstvo dece, čitale članice Dečijeg odeljenja Gradske biblioteke, Sofija Dimitrijević i Magdalina Obradović, a šansu da deci pročitaju omiljene priče svog detinjstva imali su roditelji i zaposleni u Biblioteci. Prisutni su više od sat vremena uživali u narodnim ruskim bajkama, kao i u pričama Vladimira Sutejeva, Maksima Gorkog i dr.

 Noć ruske knjige

Noć ruske knjige

U Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce profesori ruskog jezika i književnosti Кsenija Radojičić, Gordana Medić i Bratislav Bežanića govorili su o ruskoj književnosti, čitali poeziju na ruskom, preporučivali knjige i družili se sa publikom.

 Noć ruske knjige

Do 22 časa, do kada su oba pozajmna odeljenja bila otvorena, u Biblioteku je po sniženoj ceni članarine upisano 62 sugrađanina.