Dejan Aleksić i „Bibliogenijalci”

„Menjam mlečne zube, jer se lako gube.

Em se brzo kvare, em se brzo tupe,

A kad mi ispadnu – eto scene glupe:

Smejem se, a imam u osmehu rupe.”

Na ovaj i druge šaljive „male oglase” Dejana Aleksića javilo se preko 500 predškolaca, koji su u ponedeljak, 31. oktobra 2016. godine u Velikoj sali Doma kulture bili na druženju sa ovim dečjim piscem. Dejan Aleksić je na prepoznatljivo maštovit način pozdravio sve mališane na početku jednosatnog druženja koje je predstavljalo nagradu svim učesnicima u kvizu „Bibliogenijalci”. Kviz namenjen predškolskim grupama trajao je tokom celog oktobra, a realizovale su ga Predškolska ustanova „Moje detinjstvo“ i Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“.

Bibliogenijalci 2016

Nakon recitala o azbuci koji su pripremili predškolci iz vrtića „Poletarac“, Dejan Aleksić je mališanima predstavio knjigu „Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova“. Kroz avanturu jednog kralja, koji je rešio da nauči da čita i piše, pisac je najmlađima pokazao prva slova azbuke. Pojedini dečaci i devojčice prikazali su i svoja glumačka umeća, čime je zaokružena uspešna interakcija ovog jedinstvenog stvaraoca i mnogobrojne publike.

 Bibliogenijalci 2016

Priredbu upriličenu povodom dodele nagrada najuspešnijim predškolcima u kvizu „Bibliogenijalci“, otvorili su mališani iz vrtića „Mali kapetan“ svojim muzičko-scenskim nastupom. 

Bibliogenijalci 2016

Čestitke najmlađima uputili su i direktori Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ i Gradske biblioteke ''Vladislav Petković Dis'', Suzana Simeunović i dr Bogdan Trifunović. Svi prisutni mogli su da pogledaju retrospektivu oktobarskih druženja u filmu Božidara Stanojevića, koji je svojom kamerom zabeležio sva takmičenja u Biblioteci i njenim ograncima. Na snimcima i fotografijama moglo se videti 540 učesnika kviza u 22 takmičarske grupe, kao i finalno takmičenje u kome su učestvovali popodnevna predškolska grupa iz vrtića „Biseri“ i pobednički tim sastavljen od predškolaca iz Slatine i Kačulica. Uručene su i zahvalnice svim darodavcima koji su pomogli realizaciju ovog velikog projekta, a to su: Grad Čačak, Izdavačke kuće „Pčelica“ i „Kreativni centar“, Macrobella, Atlantic grupa, NT Bolero, Chips Way, Foto Best i Lady shop TC Partizanka. 

Bibliogenijalci 2016

Poslednje oktobarsko jutro u 2016. bilo je ispunjeno pesmom i osmesima  mališana, ali je dodela nagrada i medalja finalistima kviza, koje je uručio pesnik Dejan Aleksić, bila kruna čitavog događaja. Prisutni su se rastali do narednog oktobra uz zajedničku želju da kviz „Bibliogenijalci“ postane redovna zajednička aktivnost koja na najlepši način spaja predškolce i Biblioteku.

Bibliogenijalci 2016

Bibliogenijalci 2016