Dani evropske baštine 2016. u čačanskoj Biblioteci

Dani evropske bastine

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ uključila se u proslavu Dana evropske baštine u Srbiji 2016, manifestacije koja se u Evropi obeležava od 1984. godine , a čija je ovogodišnja tema „Кulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“. Čačanska Biblioteka tokom septembra učestvuje sa dva programa čime potvrđuje sopstvenu neizostavnu ulogu u upravljanju kulturnim nasleđem čačanskog kraja.

U četvrtak, 8. septembra 2016. u 14,00 časova u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce, povodom Međunarodnog dana pismenosti biće otvorena izložba minijaturne knjige iz fonda Narodne biblioteke Srbije pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“. Izložbu otvaraju dr Dejan Vukićević, bibliotekar savetnik NBS, autor izložbe i dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke.

U ponedeljak, 19. septembra 2016. u 19,00 časova u čačanskom Narodnom muzeju biće predstavljena knjiga dr Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića“. U promociji učestvuju dr Tatjana Brzulović Stanisavljević, bibliotekar-savetnik u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu i Aleksandar Marušić, istoričar i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Ulogu moderatora preuzeće dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke, a odlomke će čitati Marija Radulović i Slobodan Nikolić.

Oba septembarska programa Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ su osim u Srbiji najavljeni i na sajtu Dana evropske baštine www.europeanheritagedays.com.