Otvorena biblioteka u službi inkluzije

Zahvaljujući Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” i Udruženju građana “Alternativa za Čačak” u martu 2016. godine počela je realizacija projekta „Otvorena biblioteka“ koji podrazumeva slobodnu razmenu knjiga za čije korišćenje nije potrebna članska karta i koji postoji u Zapadnoj Evropi već desetak godina. Ovaj koncept je stigao u Čačak u nešto izmenjenom obliku od izvornog, a glavni cilj mu je da omogući svim građanima Čačka jednake uslove za zadovoljavanje osnovnog ljudskog prava – prava na knjigu i informaciju.

Основна замисао партнерских организација које реализују пројекат била је да „Отвореном библиотеком“ остваре културну инклузију, тј. да укључе оне појединце који из неког разлога не могу да користе књиге у постојећем простору Библиотеке, у велику читалачку заједницу. Имајући у виду овакав интегративни и високо морални оквир пројекта сарадња је остварена са чачанском Болницом, Центром за социјални рад и Окружним затвором.

Ideja da se oko 2.000 knjiga, mahom lepe književnosti, koje su otpisane iz fonda Pozajmnog odeljenja čačanske Biblioteke, učine dostupnim pacijentima u Bolnici, naročito deci, pritvorenicima Okružnog zatvora i korisnicima Prihvatilišta Centra za socijalni rad ostvarena je zahvaljujući i saradnji sa volonterima: Petrom Đukanovićem, Jovanom Кovačevićem, Igorom Topalovićem, Todorom Radonjićem i Đorđem Đekićem iz neformalne grupe „Ne zaboravi Čačak“ koji su u maju ove godine obavili farbanje polica, a koji će u narednom periodu uz doktoranda Filološkog fakulteta u Beogradu, Isidoru Đolović, koja je angažovana na projektu putem javnog rada obavljati terenske poslove – redovnu popunu polica sa knjigama i njihovo održavanje, rotaciju knjiga itd.

Osim police u Prihvatilištu Centra za socijalni rad na čiju adresu je najpre isporučeno oko 100 publikacija i u čačanskoj Bolnici su postavljene otvorene biblioteke sa više od 400 knjiga na dve lokacije, na prizemlju Bolnice pored info-pulta i na petom spratu između Dečjeg odeljenja i Dečje hirurgije. U narednom periodu sledi otvaranje biblioteke i u Okružnom zatvoru sa kojim je Biblioteka već 2002. godine ostvarila kulturno-prosvetnu saradnju kroz projekt „Кnjiga kao lek“.

Ova humana ideja osim što omogućava mnogo veću dostupnost knjiga, ima i terapeutsko svojstvo: utiče na socijalizaciju lica na izdržavanju zatvorskih kazni i olakšava bolničke dane pacijentima i štićenicima Prihvatilišta.

Nakon popune polica pomenutih institucija viškovi knjiga biće raspoređeni na Gradskoj plaži tokom letnje sezone kao i u nekoliko čačanskih ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici pokazali spremnost na saradnju i izrazili želju da svoj prostor oplemene bibliotekom.

Кorišćenje svih Otvorenih biblioteka je besplatno, a osnovno nepisano pravilo je da se jedna knjiga pozajmljuje i vraća ista ili neka druga. Građani i privredni subjekti mogu donirati knjige Otvorenim bibliotekama i na taj način pomoći ovaj društveno-odgovorni projekat kao što je to učinila i IК „Pčelica“ Čačak, koja je poklonila 40 knjiga za decu.