Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola u okviru 53. „Disovog proleća“

Na literarni konkurs za učenike srednjih škola raspisan u okviru 53. Disovih svečanosti, stiglo je 113 poetskih i proznih ostvarenja iz 10 srednjih škola Moravičkog okruga. Pisali su mladi stvaraoci iz: Gimnazije, SMŠ „Dr Vojislav Vučković“, Tehničke, Medicinske, Mašinsko-saobraćajne, Prehrambeno-ugostiteljske i Ekonomske škole iz Čačka, Gimnazije iz Ivanjice, Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče, kao i Gimnazije „Takovski ustanak“ iz Gornjeg Milanovca. Odgovoran zadatak izbora najboljih radova imao je žiri u sastavu: Ilinka Ocokoljić (Gimnazija, Ivanjica), Nataša Nikolić (Gimnazija „Takovski ustanak“, Gornji Milanovac) i Tatjana Blagojević (Ekonomska škola, Čačak).

Na sastanku održanom 10. maja 2016. godine, žiri je doneo odluku da prvu nagradu za poeziju dobije Lazar Biorac, učenik III9 razreda Gimnazije iz Čačka, za pesmu „Raskršće“, a drugu nagradu Predrag Pešić, III razred Tehničke škole, za pesmu „XIII“. Treća nagrada pripala je Anđeli Šutić, IV7, Gimnazija iz Čačka, za pesmu „Melodija“.

Za pesmu pod nazivom „Otvaram vrata i ulazim. Ne u svet, već u sebe“ pohvaljen je Matija Janić, učenik IV2 razreda Tehničke škole iz Čačka.

Prvu nagradu za prozni rad „Nema smisla remetiti besmislenost u svom toku.“, ponela je Anđela Lovrečić, učenica III razreda Gimnazije u Čačku, a drugu nagradu Emilija Ljutić, IV razred, Gimnazija „Takovski ustanak“, za tekst pod nazivom „Razgovor je spona među ljudima, možda jedina“. Treća nagrada pripala je Zorani Šarčević, II3, Gimnazija iz Ivanjice, za rad „Što se plašiš da učiniš sada, to je zauvek izgubljeno“.

Za rad pod nazivom „Nevidljivi greh“ pohvaljen je Aleksa Кarajić, učenik III1 razreda Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka.

Žiri je jednoglasno pohvalio Gimnaziju iz Čačka za veliki broj kvalitetnih radova prispelih na konkurs 53. „Disovog proleća“.

Nagrade najuspešnijim mladim autorima biće uručene na prigodnoj svečanosti u sredu, 25. maja 2016. godine u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću u 12 časova.