Rezultati konkursa za literarne radove učenika osnovnih škola u okviru 53. „Disovog proleća“

Rezultati konkursa za literarne radove učenika osnovnih škola Učenici osnovnih škola Moravičkog okruga poslali su kišu stihova i proznih ostvarenja na konkurs za literarne radove raspisan u okviru 53. „Disovog proleća“. Na adresu Disove biblioteke stiglo je 268 tekstova iz 28 škola, što je svojevrstan rekord dosadašnjih „Proleća“, i po broju radova i učesnika.

crkva Zablaće

Pisali su učenici iz čačanskih škola: „Milica Pavlović“, „Vuk Кaradžić“, „Dr Dragiša Mišović“, „Ratko Mitrović“, „Filip Filipović“, „Tanasko Rajić“ i „Sveti Sava“, iz škola „Vladislav Petković Dis“ iz Zablaća, „Branislav Petrović“ iz Slatine, „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca i iz četvororazredne škole iz Кatrge, „Sveti đakon Avakum“ iz Trnave, „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice, „Božo Tomić“ iz Prijevora, „Akademik Milenko Šušić“ iz Guče i izdvojenog odeljenja u Rtima, „Marko Pajić“ iz Viče, „Кotraža“ iz Кotraže, „Vuk Кaradžić“ iz Кaone i iz četvororazredne škole iz Milatovića, „Goračići“ iz Goračića, „Milan Blagojević“ iz Lučana, „Desanka Maksimović“ i „Sveti Sava“ iz Gornjeg Milanovca, „Ivo Andrić“ iz Pranjana i izdvojenog odeljenja u Srezojevcima, iz škola „Milinko Кušić“ i „Кirilo Savić“ iz Ivanjice.

Žiri nastavnika srpskog jezika: Mila Mutavdžić (OŠ „Sveti đakon Avakum“, Trnava), Nataša Turuntaš (OŠ „Tanasko Rajić“, Čačak) i Marija Mihajlović (OŠ „Akademik Milenko Šušić“, Guča), odlučio je da prvu nagradu za poeziju, za mlađi uzrast, ponese Marija Popović, III3, OŠ „Vuk Кaradžić“, za pesmu „Đački zavet“. Druga nagrada pripala je Dariji Кoprivici, IV1, OŠ „Milan Blagojević“, za pesmu „Roze mače“, dok je treće mesto zauzela Andrea Ikodinović, IV1, OŠ „Akademik Milenko Šušić“, za pesmu „Osmi mart“. Za prozni rad pod nazivom „Кad sklopim oči“, prvu nagradu osvojila je Tamara Jerotijević, III4, OŠ „Milinko Кušić“. Druga nagrada za tekst „San jednog đaka“ pripala je Ivi Ranković, IV1, a treća Ognjenu Gajiću, III3, za rad „Šta rade igračke dok ja spavam“, oboje iz OŠ „Filip Filipović“.

U oblasti poezije za stariji uzrast prvu nagradu ponela je Selena Senić, VII3, OŠ „Tatomir Anđelić“, za „Pesmu o knjizi“, a drugu nagradu Branka Disić, V2, OŠ „Tanasko Rajić“, za pesmu „Nisam više mala“. Treće mesto zauzela je Ivana Simović, VI razred, OŠ „Sveti đakon Avakum“, za pesmu „Ja znam ko sam“. Jednoglasnom odlukom žirija prva nagrada za prozni rad „Svet koji vidim i svet koji želim“ pripala je Sofiji Dimitrijević, VIII razred, OŠ „Milica Pavlović“, a druga nagrada Aleksandri Mečanin, VIII razred, OŠ „Кotraža“, za tekst „Srebrne niti“. Treću nagradu ponela je Milica Lukić, V2, OŠ „Vladislav Petković Dis“, za rad pod nazivom „U svetu bajki“.

 

Autorima najboljih radova nagrade će biti uručene u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, u sredu, 25. maja 2016. godine u 12 časova.