Rezultati konkursa za digitalnu fotografiju 2014

 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ Čačak

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ raspisala je u okviru 51. Disovog proleća treći konkurs za najbolju digitalnu fotografiju učenika osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga. Tema konkursa ove godine bila je „Moj svet“, a nakon zasedanja žirija objavljeni su rezultati o najboljim fotografijama u dve kategorije.

1. nagrada osnovna škola: Milica Didanović

1. nagrada osnovna škola: Milica Didanović 

 

U kategoriji osnovnih škola nagrađeni su: prva nagrada Milici Didanović, učenici 8. razreda OŠ „Branislav Petrović“ u Slatini za fotografiju pod nazivom „Život nije nikad onakav kakvim ga zamišljamo. On nas iznenađuje, zaprepašćuje i čini da se smejemo ili plačemo onda kada to ne očekujemo“, druga nagrada Bojani Tanović, učenici 4. razreda OŠ „Sveti đakon Avakum“ u Trnavi, treću nagradu ponela je Teodora Trifunović iz OŠ „Branislav Petrović“ u Slatini. U kategoriji srednjih škola prva nagrada pripala je Jovani Pantić, učenici 1. razreda Tehničke škole Čačak, za fotografiju „Tango“, druga nagrada otišla je u ruke Jelene Radosavljević, 2. razred Ekonomske škole u Čačku, a treća nagrada dodeljena je Ani Jovanović, učenici 3. razreda Gimnazije Čačak, za fotografiju „Iz druge perspektive“. O najboljim radovima odlučivao je tročlani žiri, koji odluku donosi za dve kategorije – osnovna i srednja škola. Žiri su činili Bojan Pajić, diplomirani fotograf, Bojana Stamenković, akademski slikar i Bogdan Trifunović, viši bibliotekar.

2. nagrada osnovna škola: Bojana Tanović

2. nagrada osnovna škola: Bojana Tanović

 

3. nagrada osnovna škola: Teodora Trifunović

3. nagrada osnovna škola: Teodora Trifunović

Na konkurs su radove poslali učenici osnovnih i srednjih škola opštine Čačak: OŠ „Filip Filipović“, OŠ „Dr Dragiša Mišović“, OŠ „Vuk Кaradžić“, OŠ „Milica Pavlović“, OŠ „Ratko Mitrović“, OŠ „Stepa Stepanović“ Gornja Gorevnica, OŠ „Branislav Petrović“ Slatina, OŠ „Vladislav Petković Dis“ Zablaće, OŠ „Sveti đakon Avakum“ Trnava, OŠ „Preljina“, Prehrambeno-ugostiteljska škola, Medicinska škola, Tehnička škola, Gimnazija, Ekonomska škola, Mašinsko-saobraćajna i umetnička škola, kao i škola iz drugih opština Moravičkog okruga: OŠ „Milinko Кušić“ Ivanjica, OŠ „Takovski ustanak“ Takovo, OŠ „Milan Blagojević“ Lučani, Tehnička škola Ivanjica.

1. nagrada srednje škole: Jovana Pantić

1. nagrada srednje škole: Jovana Pantić

 

2. nagrada srednja škola: Jovana Radosavljević

2. nagrada srednja škola: Jovana Radosavljević

 

3. nagrada srednja škola: Ana Jovanović

3. nagrada srednja škola: Ana Jovanović

Treći konkurs za digitalnu fotografiju do sada je najuspešniji, jer je na njega pristiglo 241 fotografija od 89 autora, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 83 fotografije (158 u 2014), odnosno za 30 autora (59 u 2014). Učenici osnovnih škola bili su aktivniji od srednješkolaca, njih 58 nasuprot 31 učenika srednje škole, a mišljenje žirija je i – kreativniji. Žiri je konstatovao da su sve prisutnije fotografije koje su učenici postavljali na internet servise i društvene mreže, poput Instagram-a, što je uslovilo određenu tipsku matricu takvih fotografija. Pošto je od uspostavljanja konkursa utvrđena praksa da se dozvoljavaju softverske dorade fotografija, žiri je prihvatio radove koji su automatski obrađeni na internetu ili na računarima korisnika, ali zaključuje da to donekle sputava kreativni izraz i vizuelno šablonizuje fotografije.

 

Žiri se zahvaljuje svim autorima koji su poslali fotografije, a posebno pohvaljuje sledeće škole i njihove učenike sa nastavnicima, za ujednačen kvalitet radova: OŠ „Milan Blagojević“ Lučani, OŠ „Branislav Petrović“ Slatina, OŠ „Takovski ustanak“ Takovo, Tehnička škola Čačak, Medicinska škola Čačak.

 

Nagrađenim autorima i pohvaljenim školama plakete i nagrade biće uručene na izložbi 19. maja 2014. godine u prostoru Кluba Doma kulture u Čačku, sa početkom u 19 časova. Dobrodošli!

 

 

 


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“

Adresa: 32000 Čačak, Gospodar Jovanova 6
Telefoni: 032/223-608 (direktor), 340-960 (centrala), 342-755 (Pozajmno odeljenje), 222-098 (Zavičajno, Periodika, Centar za digitalizaciju), 813-484 (ogranak u Zablaću), 801-050 (ogranak u Mrčajevcima)
Faks: 032/223-608
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Veb adresa: www.cacak-dis.rs
Direktor: Danica Otašević