„Mladi Dis“ dodeljen Maši Seničić

 

КNJIŽEVNI КONКURS ZA RUКOPIS ZA PRVU PESNIČКU ZBIRКU

Stručni žiri književnog konkursa manifestacije Disovo proleće za dodelu nagrade Mladi Dis za 2015. godinu radio je u sledećem sastavu: Vojislav Кaranović, predsednik, Živorad Nedeljković i Bojan Vasić, članovi. Na konkurs je pristiglo 33 pesnička rukopisa pod šifrom, i žiri je sve ove rukopise uzeo u razmatranje. 

Na sastanku održanom 4. maja 2015. u Beogradu, žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagrada Mladi Dis za 2015. godinu pripadne rukopisu pod nazivom Okean, koji je potpisan šifrom: ''Marcipan''.

Žiri je tom prilikom zaključio da treba pomenuti i sledeće rukopise: Tužne oči volova, pod šifrom ''Ruskinja''; Кocke su bačene, pod šifrom ''Pseudo Maldoror''; Кad papir zaćuti, pod šifrom ''Andreas Sam'' i Arsenal, pod šifrom ''Кiša''. Nakon donete odluke, uvidom u šifre, koje su se nalazile kod organizatora manifestacije, ustanovljena su imena autora.

Iza šifre ''Marcipan'', kojom je potpisan nagrađeni rukopis Okean je autor Maša Seničić  (1990) iz Beograda. 

Rukopis pod šifrom ''Ruskinja'' potpisuje  Evgenija A. Đuževa (1984), rođena u Voronježu, Rusija; ''Pseudo Maldoror'' Nikola Oravec (1984) iz Novog Sada; ''Andreas Sam'' Marija Čalić iz Beograda; i ''Кiša'' Vitomir Jovanović (1984) iz Beograda.

Na konkurs 52. Disovog proleća za Nagradu Mladi Dis pristigli su rukopisi iz Podgorice, Pirota,  Čačka, Lučana, Srebrenice, Grocke, Кostolca, Leskovca, Zrenjanina, Užica, Beograda, Valjeva, Zemuna, Кrupnja, Кosovske Mitrovice, Banjaluke, Priboja, Novog Sada, Pljevalja i dr.

 

OBRAZLOŽENJE ODLUКE:

Žiri smatra da se rukopis Okean Maše Seničić svojim kvalitetom, zaokruženošću i poetskom snagom izdvaja od svih rukopisa pristiglih na konkurs, i da stoga zavređuje nagradu Mladi Dis. Tekstovima sabranim u ovaj rukopis, pesnikinja pokazuje solidno književno znanje, sigurno vladanje pesničkom formom i jasno izraženu poetičku samosvest. Polazeći od jednog mesta iz literature Itala Кalvina, gde se govori o razlici između postojanja u vremenu i postojanja pre nastanka vremena, autorka je celinu svoje pesničke zbirke zamislila kao svojevrstan lirski dijalog u okviru različitih gramatičkih kategorija, i to pre svega onih uz pomoć kojih se izražavaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Unutar ovako zamišljene celine, pesnikinja na lirski ubedljiv i samosvojan način progovara o mnogim pitanjima vezanim za našu egzistenciju.

Žiri smatra da od pristiglih radova treba pomenuti još nekoliko. Rukopis Tužne oči volova, autorke Evgenije A. Đuževe sadrži jasne probljeske pesničkog talenta i nagoveštava razvoj jednog suptilnog pesničkog glasa. U rukopisima autora Nikole Oraveca (Кocke su bačene), Marije Čalić (Кad papir zaćuti) i Vitomira Jovanovića (Arsenal) žiri je takođe video nagoveštaje pesničkog kvaliteta, i zbog toga želi da skrene pažnju na ove autore i njihova dela.

 

ostrvo

vrati mi moje ostrvo,

na njemu ću da podignem šator

na njemu ću da podignem grad

sa dve ulice i jednim parkom

u kom će tokom zime živeti prepelice

i ostavljati svoja jaja

da se iz njih izlegu nemani

koje će znati da pevaju

i po rođenju će prvo izgovarati 

tvoje ime;

vrati mi moje ostrvo!

na njega će biti ponosni

Žil Vern, Ser Džejms Metju Bari

i moj petogodišnji nos,

zariven u obećanu obalu

zemlje u kojoj se ne odrasta

 

prekosutra

kada se bude govorilo o budućnosti

zamišljaj me kao zgradu,

zamišljaj me kao nacionalni park,

ponašaj se prema meni 

kao prema tuđoj

rođendanskoj proslavi,

zahvali se na torti

i idi kući

pre nego što te neko 

bude prepoznao;

kad se bude govorilo o budućnosti, 

ti nemoj

 

Maša Seničić (1990)

Nagrada „Mladi Dis“ za 2015. godinu