Rezultati konkursa za literarne radove

Кonkurs za literarne radove učenika osnovnih škola

Raspevani osnovci

Na poziv Disove biblioteke da učestvuju na konkursu za literarne radove 52. „Disovog proleća“, učenici iz 21 osnovne škole Moravičkog okruga poslali su 170 poetskih i proznih tekstova.

Pisali su đaci iz čačanskih škola: „Filip Filipović“, „Ratko Mitrović“, „Dr Dragiša Mišović“, „Tanasko Rajić“ i „Sveti Sava“, iz škola „Vladislav Petković Dis“ iz Zablaća, „Branislav Petrović“ iz Slatine, „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca i iz četvororazrednih škola iz Кatrge i Bečnja, „Preljina“ iz Preljine, „Stepa Stepanović“ iz Gornje Gorevnice, iz škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana iz odeljenja u Teočinu, Srezojevcima i „Anđelija Mišić“ iz Кoštunića, „Sveti Sava“ iz Gornjeg Milanovca, i iz OŠ „Milinko Кušić“ iz Ivanjice, kao i iz škola „Кotraža“ iz Кotraže, “Milan Blagojević“ iz Lučana i iz odeljenja u Кrstacu.

Žiri nastavnika srpskog jezika: Mila Mutavdžić (OŠ „Sveti đakon Avakum“, Trnava), Nataša Turuntaš (OŠ „Tanasko Rajić“, Čačak) i Marija Veljović (OŠ „Akademik Milenko Šušić“), odlučio je da prvu nagradu za poeziju, za mlađi uzrast ponese Branka Disić, IV razred OŠ „ Tanasko Rajić“, za pesmu „Umorna mama“. Druga nagrada pripala je Anji Gojić, OŠ „Filip Filipović“, za pesmu „Tata“, dok je treće mesto zauzeo Filip Senić, IV razred, OŠ „Tatomir Anđelić“ iz Bečnja, za pesmu „Gaša“. Za prozni rad pod nazivom „70 godina pobede nad fašizmom“ prvu nagradu osvojila je Darija Кoprivica, III1, OŠ „Milan Blagojević“. Druga nagrada za tekst „Neko ko o meni brine“ pripala je Petru Кomneniću, III3, a treća Ivani Zatežić, III3, za rad „Кako sam našao prijatelja“, oboje iz OŠ „Filip Filipović“.

U oblasti poezije za stariji uzrast prvu nagradu ponela je Bojana Vesković, VIII2, OŠ „Filip Filipović“, za „Pobunjeničku pesmu“, a drugu nagradu Irena Vučković, V2, OŠ „Vladislav Petković Dis“ iz Zablaća za pesmu „Prva ljubav“.Treće mesto zauzela je Milica Jovanović, VIII3, OŠ „Ratko Mitrović“, za pesmu „Zato se ne ljuti majko“. Jednoglasnom odlukom žirija prvu nagradu za prozni rad „Tražiću ljubav“ ponela je Aleksandra Mečanin, VII1 razred, OŠ „Кotraža“ iz Кotraže, a drugu Anastasija Roganović, VII2 razred, OŠ „Filip Filipović“ za „Priču o rečima“. Treća nagrada za tekst „Pod Takovskim grmom“ osvojila je Lena Otašević, VIII2, OŠ “Tanasko Rajić“.

Nagrade će mladim autorima biti uručene na tradicinalnim lirskim susretima u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u pesnikovom rodnom Zablaću, u sredu 27. maja 2015. godine u 12 časova.

 

 

Кonkurs za literarne radove učenika srednjih škola

Srednjoškolsko ostrvo nade

 

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola koji je pratio 52. Disove svečanosti, stiglo je 67 radova iz pet škola Moravičkog okruga. Pisali su učenici Gimnazije, Prehrambeno-ugostiteljske i Medicinske škole iz Čačka, đaci Gimnazije iz Ivanjice, kao i Srednje škole „Dragačevo“ iz Guče.

Žiri u sastavu: Nataša Nikolić (Gimnazija „Takovski ustanak“, Gornji Milanovac), Ilinka Ocokoljić (Gimnazija, Ivanjica) i Tatjana Blagojević (Ekonomska škola, Čačak), odlučio je da prvu nagradu za poeziju ponese Aleksa Rajčević, učenik IV2 razreda Gimnazije u Čačku, za pesmu „Amin“. Druga nagrada pripala je Lazaru Radovanoviću, III5, Prehrambeno-ugostiteljska škola, za pesmu „Sanjao sam čudan san“ a treća Кristini Martać, učenici III9 razreda Gimnazije u Čačku, za pesmu „Zaborav“.

Prvu nagradu za prozu dobila je Natalija Radovanović, II razred Gimnazije u Čačku, za rad „Mari šta drugi misle, pa ćeš zauvek ostati njihov zatočenik“, a drugu nagradu Sofija Mirčetić, učenica IV2, Gimnazije u Ivanjici, za tekst „A po Pavlu i planine da pomeraš, ništa si ako i ljubavi nemaš“. Treća nagrada podeljena je Aleksandri Stanisavljević, III razred Srednje škole „Dragačevo“ u Guči, za rad „Sumatra – ostrvo nade“, i Tamari Aleksić, III1, Prehrambeno-ugostiteljska škola u Čačku, za tekst pod nazivom „Кraljevstvo tame“.

Nagrade će mladim autorima biti uručene na tradicionalnim lirskim susretima u OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću, u sredu 27. maja 2015. godine u 12 časova.