Dan za najbolje

Dan za najbolje

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ obeležila je svoj dan, 9. marta uručivanjem nagrada najboljim čitaocima odeljenja za odrasle i proglašenjem najboljih bibliotekara u 2014. godini. Rođendan pesnika Disa, 10. mart, Biblioteka je uzela za svoj praznik, kada tradicionalno počinju Disove svečanosti i sabiraju se rezultati iz prethodne godine. Čitalačka porodica Gradske biblioteke uvećana je za 566 novih članova i broji 6766 korisnika. U prethodnoj godini pročitano je 193.714 knjiga i 19.832 časopisa i novina i usluženo 84.847 korisnika. U četiri ogranka na selu upisano je 1.207 članova a ukupno je korišćeno 213.577 publikacija. Sajt biblioteke posećen je 108.752 puta, a digitalizovano je oko 20.000 stranica raznovrsne građe.

Od svih rezultata postignutih u protekloj godini, direktor Danica Otaševićistakla je prestavljanje Gradske biblioteke i „Disovog proleća“ u Temišvara među Srbima u Rumuniji, nastup na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu sa izložbom „50 Disovih proleća“ i promocijom laureata Ane Ristović i Jane Aleksić, kao i učešće u projektu Europeane „Mobilizacija sećanja“ u kome su učestvovale samo tri biblioteke iz Srbije. Za jedan dan Gradska biblioteka prikupila je, a potom digitalizovala 2.200 stranica materijala i zabeležila 91 priču koju su potomci učesnika Velikog rata sa područja Moravičkog okruga i Požege priloži Evropskoj digitalnoj biblioteci.

Dan za najbolje

Laskavu titulu najbolji čitaoci odeljenja za odrsle koji su nagrađeni knjigama poneli su: Paunović Ružica, Avramović Nadica, Đurović Marija, Roljević Dragana, Ćirić Sanja, Đurović Jasmina, Stišović Sanja i Erić Ivan.

Iz uspešnog tima od 26 stalno zaposlenih u Gradskoj biblioteci i četiri na određeno vreme za najbolje proglašeni su Nataša Кrivačević Popović, viši bibliotekar i Snežana Planić, samostalni knjižničar. One su nagrađene za unos u elektronsku bazu referencene literature Naučnog odeljenja, stare i retke knjige i vrednih publiikacija iz biblioteke celine učitelja Božidarke i Milivoja Filipovića koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju.

Dan za najbolje