Dobitnik Disove nagrade za 2015.

Dobitnik Disove nagrade za 2015.

Na osnovu člana 9. i 10. Pravila o organizovanju pesničke manifestacije „Disovo proleće“, žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, dr Goran Maksimović i dr Đorđe Despić, na sastancima održanim 26. 2. 2015. u Beogradu i 5.3.2015. u Čačku jedoglasno je doneo

ODLUКU

da se Disova nagrada za 2015. dodeli pesniku Saši Radojčiću iz Sombora

 

 Obrazloženje 

Žiri je na svoja dva sastanka pažljivo razmotrio delo većeg broja odličnih srpskih pesnikinja i pesnika koji konkurišu za ovu uglednu pesničku nagradu, nagradu koja nosi jedno od najvažnijih književnih imena srpske kulture. Nakon formiranja užeg izbora, žiri je razmatrao opus svakog od kandidata. Na kraju duže diskusije žiri je jednoglasno doneo odluku da ovogodišnja nagrada bude dodeljena pesniku Saši Radojčiću, koji je svojim pesništvom izbio u sami vrh naše savremene lirike, tokom poslednjih četvrt veka. Pevajući o iskustvima i iskušenjima savremenog čoveka i aktuelnog doba, sa jednom nenametljivom emocionalnom distancom, Saša Radojčić je polazeći od vlastitog životnog iskustva ali i natprosečnog poznavanja istorije filozofije, stvorio respektabilno pesničko i književno delo. Polazeći od svesti o istrošenosti jezika, on je na osnovu svojih doživljaja ali i mitskih oslonaca i obrazaca evropske kulture napisao niz pesničkih knjiga koje imponuju svojom duhovnom zrelošću ali i otvorenošću za raznovrsne sadržaje egzistencijalnih i kulturnih situacija i fenomena. Pišući iz otvorenog intelektualnog prostora, pesnik Saša Radojčić je u određenim momentima svog pesništva dolazio i u interesantan dosluh sa podsticajnim motivima i temama Disove lirike.

Žiri: Vasa Pavković - predsednik, Goran Maksimović, Đorđe Despić

Čačak, 5. mart 2015. godine

 

SAŠA RADOJČIĆ, DOBITNIК DISOVE NAGRADE ZA 2015. GODINU.

Dobitnik Disove nagrade za 2015.Pesnik, književni kritičar, esejista i prevodilac Saša Radojčić rođen je 12. januara 1963. godine u Somboru, gde i danas živi. Diplomirao je i doktorirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a na Filološkom fakultetu u Beogradu magistrirao je u oblasti nauke o književnosti.

Predaje filozofiju umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Objavio je knjige pesama („Uzalud snovi”, 1985; „Кamerna muzika”, 1991; „Amerika i druge pesme”, 1994; „Elegije, nokturna, etide”, izabrane i nove pesme, 2001; „Četiri godišnja doba”, 2004. i „Cyber zen,” 2013. godine). Autor je četiri teorijske studije („Ništa i prah”, 2006; „Stapanje horizonata”, 2010; „Razumevanje i zbivanje“, 2011; „Uvod u filozofiju umetnosti”, 2014) i i dve zbirke ogleda i kritika („Poezija, vreme buduće”, 2003. i „Providni anđeli“, 2003). Sa nemačkog jezika prevodio je filozofske tekstove značajnih mislilaca.

Za pesničko stvaralaštvo je dobio književne nagrade: „Branko Ćopić”, „Đura Jakšić”, „Lenkin prsten”, a Nagrada „Milan Bogdanović” pripala mu je za kritički rad. 

Stalni je član-saradnik Matice srpske i član Odbora Odeljenja za jezik i književnost Matice srpske. Takođe, član je Srpskog PEN centra, Srpskog književnog društva, Srpskog filozofskog društva, Estetičkog društva Srbije i Društva za antičke studije Srbije.

Bio je član uredništva časopisa Letopis Matice srpske, Dometi i Norma. Pokrenuo je i uređivao veb-magazin za poeziju Metafora.

Кao član učestvovao je u radu žirija za dodelu književnih priznanja: „Vasko Popa”, Disova nagrada, Brankova nagrada, „Branko Miljković”, „Đorđe Jovanović”, „Đura Jakšić” i drugih.