Magija „Toplog kamena“ Jane Aleksić

Topao kamen

Objavljivanjem knjige „Topao kamen“ Jane Aleksić, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Mladi Dis“, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ simbolično je stavila tačku na 51. Disovo proleće. Edicija „Tokovi“, namenjena mladim autorima, sada broji 33 prvenca i predstavlja nadu srpske poezije. Štampanje knjige „Topao kamen“ omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje je manifestaciju „Disovo proleće“ pomoglo sa 330.000 dinara. Poeziju Jane Aleksić čitaocima je preporučio Marko Avramović, esejista i književni kritičar. Prvo predstavljanje ove knjige Gradska biblioteka će upriličiti 28. oktobra 2014. godine na 59. Beogradskom sajmu knjiga kada će biti promocija i knjige „Nešto svetli“ Ane Ristović, laureata Disove nagrade.

Jana Aleksić rođena je 1984. godine u Кragujevcu, završila je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, na studijskom programu srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Zaposlena je u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu a istovremeno priprema i doktorske studije. Autorka je dve monografije „Opsednuta priča: poetika romana Gorana Petrovića“ i „Žudnja za lepotom i savršenstvom: Taurgijska dimenzija književno-umetničkog stvaralaštva“. Poeziju, kritiku i esejistiku objavljuje u književnoj periodici i zbornicima.

Žiri u sastavu Miloš Petković (predsednik), Enes Halilović i Vladimir Stojnić izabrali su između 29 rukopisa pristiglih na konkurs zbirku Jane Aleksić za najbolju i ovenčali je nagradom „Mladi Dis“. Priznanje je autoru uručeno 26. juna na završnoj svečanosti 51. Disovog proleća u Čačku, a knjiga je u izdanju Gradske biblioteke ugledala svetlost 13. oktobra.

Jana Aleksić

„Mlada autorka Jana Aleksić u savremenu srpsku poeziju stupa pod pesničkim znamenjem „kamena“, čiji pesnički potencijal ona želi da u svojoj knjizi iskoristi na dva načina. Naime, kao moto knjige ona uzima dva citata (jedan iz Renika Matice srpske, a drugi iz Srpske mitologije Sretena Petrovića) preko kojih daje autorski ključ (koji nikako ne mora biti i jedini) za razumevanje ovog simbola u njegovoj poeziji. S jedne strane, on se vidi kao sinegdoha tla, dok je, s druge, kamen mesto u kome obitava duša, sopstvena ili nekog višeg bića.“, kaže u pogovoru za knjigu Marko Avramović.

„U magiju knjige „Topao kamen“ Jane Aleksić uvodi nas programska pesma „Blage vesti“, a kao moto navodi se tumačenje kamena u srpskoj mitologiji gde ima „naročiti kulturni karakter i služi u mnogim obredima i magijskim radnjama“. Taj „Blagi glas bez pesme“ otvorio je prozor Jani Aleksić da kroz njega prođe na novu i obećavajuću scenu srpske poezije 21. veka koju sa nevinih daljina i „sa očima izvan svakog zla“ nadgleda veliki pesnik Vladislav Petković Dis.“, napisala je urednik knjige Danica Otašević