Кo jedina pesma, jedino otkriće

Svečanim uručenjem Disove nagrade Ani Ristović i nagrade „Mladi Dis“ za rukopis za prvu pesničku zbirku Jani Aleksić, spuštena je 26. juna u Čačku zavesa na 51. Disove svečenosti koje su započele 10. marta. Ovogodišnji laureati Disovog proleća najpre su u dvorištu Narodnog muzeja u Čačku položili cveće pred bistu pesnika koji je pevao „Sa očima izvan svakog zla“, a  potom je u Кlubu Domu kulture nastavljen program pod nazivom „Dis za sva vremena“.

51. Disovo proleće

 

51. Disovo proleće

Disov jecaj, tugu i tihi plač u melodiju i ritam slili su Srećko Anđelković i Vladan Ekmeščić, članovi benda „Ilijada“ iz Lazarevca, koji su izveli pesme „Pod dudom“, „Uteha“ i  „Himna“, a tradicionalno slovo o poeziji kazivao je Marjan Čakarević, pesnik i književni kritičar.

51. Disovo proleće

„Poezija je divlje dete kulture, divlje dete jezika koje se izmigolji pa nasmeje u lice takvom pogledu, ono ne želi da bude pristojno, ono govori o onome o čemu se ne sme govoriti, govori i o čemu svi drugi, pa i sam pesnik ćuti. To divlje dete se igra s jezikom, premeće ga porukama, gužva, drsko se naginje i skače u ponor jezika“, kazao je Čakarević.

51. Disovo proleće

Mladoj pesnikinji Jani Aleksić nagradu „Mladi Dis“ dodelila je Ana Ristović, čiji je pesnički glas pomerio granice savremene srpske poezije i uvrstio je s pravom u Disove laureate.

51. Disovo proleće

Ove godine dodeljene su samo treće nagrade ze esej o Disovom stvaralaštvu koje su pripale Mariji Čalić i Isidori Đolović.

51. Disovo proleće

Disu u čast kazivali su stihove Ana Ristović, Enes Halilović, Miloš Petković, Petar Miloradović i Marjan Čakarević. „Dis je zbirno ime za sve darovite ljude, a svi koji su dolazili Disu u goste, svaka izgovorena pesma, svaka reč brižljivo je sačuvana u srcu domaćina“, kazala je Marija Radulović, voditelj programa.

51. Disovo proleće

U Кlubu Doma kulture istovremeno je otvorena i izložba posvećena stvaralačkom opusu Ane Ristović pod nazivom „Putovanje u središte sebe“ koju je zajedno sa katalogom priredila Marija Radulović, a dizajnirao Milenko Savović.

51. Disovo proleće

Uz stihove pesme „Telo“ koju je kazivala dramska umetnica Dragana Milošević prikazana je i video prezentaciju o poeziji Ane Ristović koju je pripremio Ljubiša Ćirković. Prateći liniju njenog poetičkog razvoja izložbom je predočen svojevrstan pogled na neke od najvažnijih toposa poezije Ane Ristović: putovanje, telo, svakodnevica, srce, svet, kultura, izgnanstvo, drugost. Poezija za Anu Ristović je „Ono šo se trudilo da opovrgne sebe/ Ono što se dogodilo dok se samo moglo dogoditi/ a dogodilo se nije“, kazala je Biljana Raičić, voditelj programa, a izložbu je otvorio  Aleksandar Dačić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti i potpredsednik Odbora Disovog proleća.

51. Disovo proleće

Pesmom „Nešto svetli“ koju je kazivala Dragana Milošević započelo je u 19,30 časova u Velikoj sali Doma kulture  veče laureata Disove nagrade. Ani Ristović najpre je nagradu čestitao gradonačelnik grada Čačka, Vojislav Ilić koji se ujedno zahvalio i Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ na organizaciji Disovih svečanosti koje su ove godine zbog elementarnih nepogoda koje su zahvatile i čačansku opštinu umesto u maju završene krajem juna.

51. Disovo proleće

O poeziji Ane Ristović i njenoj knjizi izabranih i novih pesama, „Nešto svetli“, koju je darovala ovogodišnjem Disovom proleću, govorio je prof. dr Saša Radojčić.

51. Disovo proleće

Disovu nagradu pesnikinji uručila je Danica Otašević, umetnički direktor Disovog proleća, ističući pritom da je i Vladislav Petković Dis pre više od jednog veka, kao što to danas čini Ana Ristović, uveo nove metafore i tonove koji su označeni u srpskoj književnosti kao moderna.

51. Disovo proleće

Novčani deo nagrade u ime grada Čačka koji je  uz Ministarstvo kulture i informisanja pokrovitelj manifestacije, uručio je gradonačelnik Ilić. Poezija Ane Ristović dopunjena je tangom koji je uz muziku Dušana Čeganjca na harmonici izveo plesni par Andrijana Dragić i Aleksa Đurović.

51. Disovo proleće

„Pišem poeziju zato što je, za mene, to bio i ostao najbolji mogući način da se izrazim. Zato što je to moja potreba i način savladavanja stvarnosti. Verovatno je da svaki pesnik traga za odgovorom na to pitanje, kao što traga i za onom najboljim pesmom kojom će u potpunosti izraziti svoje biće. Motiv za dalje stvaranje je upravo u tom traganju, a da je cilj dostižan i da se do njega može stići lako, prečicama, pisanje ne bi imalo više nikakvog smisla“, reči su Ane Ristović, najmlađe dobitnice prestižne Disove nagrade koja je tradicionalno besedom laureata zatvorila 51. Disovo proleće.

 

Po nadahnutom scenariju Olivere Nedeljković veče laureata vodili su Marijana Lazić i Ljubiša Ćirković.

 


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“

Adresa: 32000 Čačak, Gospodar Jovanova 6
Telefoni: 032/223-608 (direktor), 340-960 (centrala), 342-755 (Pozajmno odeljenje), 222-098 (Zavičajno, Periodika, Centar za digitalizaciju), 813-484 (ogranak u Zablaću), 801-050 (ogranak u Mrčajevcima)
Faks: 032/223-608
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Veb adresa: www.cacak-dis.rs
Direktor: Danica Otašević