Nove knjige stižu u Biblioteku

nove knjige za 2018

Knjižni fond Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” obogaćen je za više od 2.000 naslova iz otkupa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Početkom juna čačanskoj Biblioteci prosleđen je spisak predloženih publikacija za otkup iz bogate izdavačke ponude za 2017. godinu. Bibliotekari su u skladu sa potrebama korisnika svih uzrasta i kategorija izvršili odabir naslova u vrednosti 1.044.956,15 dinara. Ovoj cifri treba dodati i vrednost 253 publikacije koje Ministarstvo šalje svim javnim bibliotekama u Srbiji.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” ostvaruje dugogodišnju uspešnu saradnju sa izdavačkim kućama i distributerima, pa je većina naslova blagovremeno dostavljena čačanskoj Biblioteci. Knjige iz produkcije izdavačkih kuća Vulkan, Pčelica, Kreativni centar, Zavod za udžbenike, Matica srpska, Službeni glasnik, Jasen, Catena mundi, Bookland, Draslar, Evoluta, Geopoetika, Prometej i mnogih drugih trenutno su u postupku fizičke i stručne obrade, a manji broj knjiga već je našao put do prvih čitalaca u Čačku i ograncima u Zablaću, Preljini, Prijevoru i Mrčajevcima.

U 2018. godini Grad Čačak je kao osnivač Biblioteke izdvojio 1.000.000,00 dinara iz budžeta za kupovinu knjiga i periodike, pa je nabavka putem otkupa Ministarstva veoma značajna za funkcionisanje ustanove. Na ovaj način Biblioteka nabavi više od polovine ukupnog broja novih knjiga tokom godine.