„Otvorena biblioteka” na Gradskoj plaži

biblioteka nagradskoj plazi 

Projekat „Otvorena biblioteka Čačka” koji realizuje Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” od marta 2016. godine nastavlja ideju slobodne razmene knjiga u javnom prostoru, pa je u četvrtak, 14. juna 2018. postavljena još jedna, dvanaesta otvorena biblioteka na kupalištu kraj Morave.

 biblioteka nagradskoj plazi

Nakon čačanske Bolnice, Prihvatilišta Centra za socijalni rad, Okružnog zatvora, Atomske banje Gornja Trepča, kafića Velvet, Bilbord i Borba koji su dobili svoje otvorene biblioteke tokom prethodne dve godine, Biblioteka je za sledeću lokaciju, a u saradnji sa novim partnerom Portalom Bistro.rs, izabrala Gradsku plažu kao jednu od najprometnijih lokacija u Čačku tokom letnjih meseci.

 biblioteka nagradskoj plazi

Policu „Otvorene biblioteke” na Moravi donirala je firma Attrium Home Center, oslikao Vuk Đurić, a popunjena je sa preko 250 knjiga koje su otpisane iz fonda Pozajmnog odeljenja za odrasle. Ona je svojim izgledom omaž prvoj Otvorenoj biblioteci na svetu nastaloj 1991. godine u Gracu u Austriji koja je prvenstveno bila instalacija konceptualnih umetnika Klega i Gutmana.

biblioteka nagradskoj plazi 

Mediji i privatni sektor sa kojima Biblioteka od početka sarađuje na ovom projektu sve više pokazuju interesovanje za koncept „Otvorene biblioteke” čime projekat ulazi u novu fazu realizacije.