Uručeni ključevi najveće javne biblioteke u Srbiji

 Otvaranje gradske biblioteke u Ćačku

Nakon 170 godina postojanja, Biblioteka kao najstarija ustanova kulture u Čačku je po prvi put dobila svoj, reprezentativni prostor. Svečanost otvaranja je upriličena u utorak, 26. marta 2019. na novoj lokaciji u Sinđelićevoj 24.

Nova zgrada Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” ispunjava nacionalne standarde za javne biblioteke i jedna je od najsavremenijih ustanova kulture u Srbiji. Sa 3.500 kvadratnih metara ona je najveća javna biblioteka pod jednim krovom u zemlji. U proleće 2017. godine započeta je rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja objekta koju je u celosti finasirao grad Čačak.

Opširnije: Uručeni ključevi najveće javne biblioteke u Srbiji

PROGRAM 56. DISOVOG PROLEĆA

Gradska biblioteka Čačak

PROGRAM 56. DISOVOG PROLEĆA


MART

21. martSvetski dan poezije, svečanost povodom primopredaje knjiga bibliofilskog izdanja „Umetnička knjiga Dis 2013”, učestvuju: prof. dr Aleksandar Jerkov, Julka Marinković, poeziju čitaju učenici Gimnazije u Čačku. Galerija Biblioteke

29. martPredstava „Triptih o radnicima” Gradskog pozorišta. Velika sala Biblioteke

Opširnije: PROGRAM 56. DISOVOG PROLEĆA

Đorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade za 2019. godinu

Đorđe Sladoje

Žiri za dodelu Disove nagrade za poeziju za 2019. godinu u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu (predsednik) i Đorđe Nešić, pesnik iz Bijelog Brda, na sastanku održanom 1. marta 2019. godine u Beogradu, doneo je jednoglasnu odluku da se Disova nagrada za 2019. godinu dodeli pesniku Đorđu Sladoju iz Novog Sada za njegovo celokupno pesničko stvaralaštvo.

Opširnije: Đorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade za 2019. godinu

Konkurs za nagradu 56. Disovog proleća

Vladislav Petković Dis

KONKURS ZA NAGRADU „MLADI DIS”

Povodom 56. Disovog proleća, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, autora do 31 godine starosti. Autor dostavlja rukopis potpisan šifrom, u tri primerka, sa najmanje 30 pesama na srpskom jeziku. Rešenje šifre treba poslati u posebnom kovertu uz rukopis. Autoru najboljeg rukopisa, po odluci tročlanog stručnog žirija, pripada plaketa „Mladi Dis” i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u ediciji „Tokovi”.

Opširnije: Konkurs za nagradu 56. Disovog proleća

Štampana reč 2018

Štampana reč 2018

Manifestacija ŠTAMPANA REČ 2018 i retrospektivna izložba čačanskog izdavaštva od 1999. do 2018. otvorena je 26. februara u Galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”. U novom prostoru Biblioteke obležen je jubilej, dve decenije manifestacije koja baštini kulturu i prepoznaje sposobnost da se reč utisnuta na papiru odupre zubu vremena, želju autora, izdavača, štampara i dizajnera da rukopis postane publikacija i da se nađe pred čitaocima. Autori izložbe „Štampana reč: 1999-2018” su bibliotekari Zavičajnog odeljenja Olivera Nedeljković, Tijana Bežanić i Tamara Janković, a dizajn plakata je uradio Milenko Savović.

Opširnije: Štampana reč 2018

Oko 400 novih korisnika gradske biblioteke upisano za Dan grada Čačka

upis u gradsku biblioteku 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je za Dan grada – 18. decembra povodom obeležavanja 610 godina od pominjanja Čačka pod tim imenom, darivala besplatan upis svim sugrađanima. Rukovodeći se mišlju da je biblioteka mesto u kome su rado viđene sve generacije i kategorije, ovom akcijom bili su obuhvaćeni svi. Čačani su se rado odazvali na poziv Biblioteke, pa je na Pozajmnom odeljenju za odrasle i Dečjem odeljenju za jedan dan upisano 183 korisnika. U ograncima Biblioteke, u Mrčajevcima, Prijevoru, Zablaću i Preljini pogodnost besplatnog upisa iskoristilo je 210 meštana.

Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

Program za oktobar 2018.

ponedeljak, 1. oktobar – petak, 5. oktobar
DEČJI OKTOBAR U BIBLIOTECI – MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO
Grupne posete predškolaca i učenika osnovnih škola i besplatan upis u Biblioteku
Dečje odeljenje

sreda 3. oktobar
U DRUŠTVU NIKOLETE NOVAK
Gostovanje pisca i prijatelja dece i životinja
Vrtići Sunce i Mali kapetan i OŠ Milica Pavlović

Opširnije: Program Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“