59. Disovo prolece - konkursi

Gradska biblioteka Čačak

Konkurs za Nagradu „Mladi Dis”

Povodom 59. Disovog proleća, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” iz Čačka i Odbor Disovog proleća raspisuju konkurs za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, autora do 31 godine starosti.

Autoru najboljeg rukopisa, po odluci tročlanog stručnog žirija, pripada plaketa „Mladi Dis” i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u ediciji „Tokovi”.

Nagrada „Mladi Dis” autoru najboljeg pesničkog rukopisa biće dodeljena u Čačku na završnoj svečanosti 59. Disovog proleća, poslednjeg petka u maju 2022. godine.

Konkurs za Nagradu „Mladi Dis” otvoren je do 15. aprila 2022. godine.

Opširnije: 59. Disovo prolece - konkursi

Bukmarker - inovativna aplikacija koja inspiriše na čitanje

Bukmarker aplikacija 

Bukmarker je aplikacija namenjena ljubiteljima knjiga svih uzrasta koja može višestruko upotpuniti čitalačko iskustvo. Korisnici aplikacije se na jednostavan i brz način mogu informisati, inspirisati, pregledati postojeću ili postaviti svoju recenziju knjige ili časopisa. Aplikacija omogućava pretragu izdanja (po naslovu, autoru, žanru, ISBN broju), personalizaciju naloga, povezivanje korisnika sličnog čitalačkog ukusa u virtuelne zajednice (čitaonice) i dodavanje knjiga u bazu putem Bukmarker priča. Takođe pruža mogućnost ocenjivanja i komentarisanja pročitanih knjiga, kao i obeležavanje i deljenje odlomaka iz štiva koje korisnici čitaju. Izdvojićemo samo neke od mnogobrojnih prednosti korišćenja aplikacije Bukmarker: mogućnost razmene utisaka o pročitanom u okviru virtuelnih čitaonica pogodnih za učenike, studente i njihove nastavnike, pogodnost čuvanja ličnih beležaka o pročitanom u svojevrsnom e-dnevniku čitanja, kao i uvid u preporuke za čitanje drugih knjigoljubaca.

Opširnije: Bukmarker - inovativna aplikacija koja inspiriše na čitanje

Jednim klikom do rezervacije knjige

Moja biblioteka

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ od 1. septembra pruža mogućnost onlajn rezervacije građe, što znači da korisnici mogu doći do željene knjige pomoću jednog klika. Članovi čačanske Biblioteke mogu rezervisati određeni naslov i publikaciju preuzeti u roku od 7 dana, a isto važi i za ogranke u Mrčajevcima, Zablaću, Prijevoru i Preljini.

Osim toga, korisnici mogu u svakom trenutku (od kuće ili na svom mobilnom uređaju) pregledati trenutno pozajmljenu građu, datume pozajmice i roka vraćanja, produžiti rok pozajmice, otkazati rezervaciju, imati uvid u svoju istoriju čitanja, dobijati e-obaveštenja itd.

Opširnije: Jednim klikom do rezervacije knjige

Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ

Rezultati konkursa za literarne radove učenika srednjih škola Moravičkog okruga

Na konkurs za literarne radove učenika srednjih škola rapisan povodom 58. Disovih svečanosti, stigao je 61 poetski i prozni rad iz osam srednjih škola Moravičkog okruga: Gimnazije, Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske i Tehničke škole iz Čačka, Gimnazije i Tehničke škole iz Ivanjice, Gimnazije „Takovski ustanak” iz Gornjeg Milanovca i iz Srednje škole „Dragačevo” iz Guče.

Opširnije: Rezultati konkurs za literarne radove osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga - 2021

Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Milica Rosić

Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Mladi Dis” pristiglo je četrdeset pet rukopisa pesničkih knjiga. Žiri u sastavu Sonja Veselinović, predsednica, Maša Seničić i Branislav Živanović, pažljivo je pročitao rukopise i nakon iscrpnog razmatranja odlučio da u najuži izbor uvrsti četiri rukopisa: rukopis pod naslovom Zadnji pogled u retrovizor Milice Rosić iz Lazarevca (šifra „Dijak Gligorije”) ; rukopis Heterotopija Nataše Gudelj iz Podgorice (šifra „Gordost i predrasudeˮ); Ne padaju nestale ptice Željka Jacques Lučića iz Novog Sada (šifra „Hazarder fox”) i Gnezdo Dunje Ožegović iz Beograda (šifra „DO”). Žiri je jednoglasno doneo odluku da Nagradu „Mladi Dis” za 2021. godinu dobije pesnička zbirka pod šifrom „Dijak Gligorije”, čiji autor je Milica Rosić iz Lazarevca.

Opširnije: Nagrada „Mladi Disˮ Milici Rosić

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu

Stevan Tontić je rođen 30. decembra 1946. godine u Grdanovcima kod Sanskog Mosta. Završio je studije filozofije sa sociologijom u Sarajevu. Najpre radi u Redakciji za kulturu Televizije Sarajevo, a potom postaje urednik za književnost u izdavačkoj kući „Svjetlostˮ u kojoj osamdesetih godina uređuje časopis „Životˮ. Iz ratom zahvaćenog Sarajeva odlazi za Nemačku, gde u egzilu ostaje od 1993. do 2001. godine. Nakon povratka u Sarajevo, živi kao profesionalni književnik. Od 2014. godine stanovnik je Novog Sada.

Opširnije: Stevan Tonić dobitnik Disove nagrade za 2021. godinu