NE UBIRATI USEVE POLJOPRIVREDNIH КULTURA SA POPLAVLJENIH PODRUČJA I NE КORISTITI IH ZA ISHRANU

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je preko Uprave za zaštitu bilja i fitosanitarne inspekcije uspostavilo lanac obaveštavanja sa lokalnim kriznim štabovima u poplavljenim područjima i dalo nalog za obavljanje kontrola i sprovođenje potrebnih fito - sanitarnih mera iz nadležnosti fitosanitarne inspekcije.

Poplavljeni usevi

 Na osnovu prikupljenih informacija o nastalim štetama na objektima koji mogu biti od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i sagledavanja posledica koje mogu nastati posle povlačenja vode, a u cilju sprečavanja pojave crevnih zaraznih bolesti, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, upozorava poljoprivredne proizvođače koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve poljoprivrednih kultura i ne koriste ih za ishranu.

Prema preporuci Instituta za javno zdravlje sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa - zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredne proizvode uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu, obzirom da pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja. 

Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa - poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave, ne treba koristiti za ishranu. Institut za javno zdravlje preporučuje da se za ishranu ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća već konzervirane namirnice, suvo voće i konditorski proizvodi.

Preporuka Instituta je da se sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom drže u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama. Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane dok se u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i povišena temperatura obavezno jave lekaru.