Higijena u primarnoj proizvodnji sitnog voća

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprava za zaštitu bilja upućuje apel proizvođačima sitnog voća u sprovođenju preventivnih mera higijene berbe.

Poštovani proizvođači, budite svesni da, u primarnoj proizvodnji, voće i povrće može biti kontaminirano crevnim virusima putem vode, zemljišta, stajnjaka, đubriva, opreme za berbu ili preko zaraženih osoba koje rukuju ovim proizvodima, posebno ako oni ne praktikuju odgovarajuću ličnu higijenu ruku.

malo voće

Zbog toga je važno da se sve radnje u proizvodnji sprovedu u dobrim higijenskim uslovima kako bi se smanjile opasnosti po zdravlje zbog kontaminacije svežeg voća i povrća.

BUDITE SVESNI DA

  • Virusi ne izazivaju propadanje hrane.
  • Virusi ne menjaju miris i ukus hrane.
  • Potreban je mali broj virusnih čestica da dođe do  zaraze.
  • Virusi mogu mesecima da opstanu u hrani ili u zemljištu, vodi ili na različitim površinama.
  • Virusi su otporniji od bakterija na hlađenje, zamrzavanje, sušenje, UV zračenje, toplotu, pritisak, dezinfekciju itd.
  • Zamrzavanje ili hlađenje ne uništava, već „čuva“ viruse.
  • Većina dezificijenasa nije efikasna za norovirus i virus hepatitisa A.
  • Norovirus i virus hepatitisa A su veoma zarazni.
  • Tradicionalna praksa pranja ruku može biti efikasnija u odnosu na korišćenje dezificijenasa.
  • КONTROLA VIRUSA = SPREČAVANJE ZAGAĐENJA.
  • SPREČAVANJE ZAGAĐENJA SPROVODITI PRE I U TOКU BERBE.

Detaljnije možete pročitati u prilogu.

Attachments:
FileОпис
Download this file (Leafleat_Higijena_u_primarnoj_proizvodnji_sitnog_voca.pdf)Leaflet